Portoriko nevládze splácať dlhy, 72 miliárd USD je príliš

V rozhovore s denníkom The New York Times to uviedol guvernér Portorika Alejandro García Padilla. Guvernér dúfa, že sa mu podarí dohodnúť sa s veriteľmi ostrovného územia na odklade splátok dlhu, uviedol v noci na pondelok podľa agentúry AP guvernérov hovorca.

29.06.2015 17:57
debata (17)

„Nemôžeme splácať dlh,“ povedal americkému denníku guvernér karibského ostrova, ktorý je voľne pridruženým štátom USA.

„Nie je iná možnosť. Rád by som mal jednoduchšiu možnosť voľby. Toto nie je politická otázka, je to matematika,“ uviedol podľa nedeľného článku Padilla. Guvernér bude o situácii hovoriť so zákonodarcami, ktorí naďalej rokujú o podobe rozpočtu, ktorý musí byť schválený do utorka. Návrh počíta so škrtmi v objeme 674 miliónov dolárov. Na pomoc so splácaním dlhu je v ňom vyčlenených 1,5 miliardy dolárov.

Podľa správy, ktorú vypracovali bývalí ekonómovia Medzinárodného menového fondu (MMF), Portoriko potrebuje reštrukturalizovať svoj dlh. Tiež by malo uskutočniť hospodárske reformy, napríklad zvýšiť daň z nehnuteľnosti či znížiť počet učiteľov. Tých má vraj ostrovné územie o desatinu viac ako pred desiatimi rokmi, študentov o 40 percent ubudlo, citovala agentúra Reuters zo správy, ktorú už zverejnila niektoré médiá a ktorá by mala oficiálne vyjsť počas pondelka.

Dokument vraj tiež naznačuje možnosť reštrukturalizácie dlhu centrálnej vlády, ktorý investori zvyčajne považujú za nedotknuteľný. Takýto krok by mohol vytvoriť precedens, „pretože žiadny štát USA v živej pamäti (taký dlh) nereštruktura­lizoval“, píše sa podľa Reuters v správe.

Ostrov by podľa správy mal znížiť náklady na energie a dopravu. Prípadná reštrukturalizácia by sa potom vraj mohla uskutočniť prostredníctvom dobrovoľnej výmeny existujúcich dlhopisov za nové s dlhšou dobou splatnosti alebo nižšími splátkami.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Portoriko