Z MMF vyhodili len Československo, čo sa stane s Gréckom?

Grécko nezaplatí splátku 1,6 miliardy dolárov, ktorú má uhradiť MMF. Čo sa stane potom? V histórii vyhodil fond len jednu krajinu - Československo.

30.06.2015 00:00
debata (80)

Zmeškanie splátky by odštartovalo sériu reštriktívnych opatrení, napísala v pondelok agentúra AFP. Ak Grécko včas nezaplatí, bude to znamenať jeho „default“, teda stav, keď nezaplatilo splatný dlh, uviedla nedávno šéfka MMF Christine Lagardeová. Hovorca fondu ale minulý týždeň oznámil, že krajina by sa dostala do situácie označovanej ako omeškanie so splátkami.

Šéfka MMF potom bude mať teoreticky jeden mesiac na to, aby o tejto záležitosti informovala Výkonnú radu fondu. Hovorca MMF ale upozornil, že Lagardeová by vzhľadom na dôležitosť celej veci tak dlho čakať nemusela.

Po uplynutí troch mesiacov a po predložení oficiálnej sťažnosti by Grécku hrozilo, že už ďalej nebude môcť používať zvláštne práva čerpania (SDR), čo je menová a účtovná jednotka používaná v rámci MMF. Ak sa situácia neprestane zhoršovať, má MMF až 15 mesiacov od počiatočného problémového okamihu na to, aby vydal „vyhlásenie o nespolupráci“. To by v nasledujúcich troch mesiacoch mohlo vyústiť v pozastavenie hlasovacích práv Grécka v rámci MMF. Tento krok by bol prevažne symbolický, potvrdil by ale izoláciu Grécka vo vnútri fondu.

V nasledujúcom pol roku, teda dva roky od prvotného omeškania splátky, by sa ešte len mohol začať proces vylúčenia z MMF. Šanca na začatie také kroku sú ale malé. Musela by s ním súhlasiť drvivá väčšina 188 členských štátov MMF (konkrétne 85 percent celkovej sumy hlasovacích práv), ktoré sa ale vždy chceli takejto radikálnej možnosti vyhnúť.

V histórii MMF bolo vo fonde pozastavené členstvo jedinej krajine, a to v polovici 50. rokov minulého storočia Československu. Zimbabwe, Sudán alebo Somálsko meškajú so splátkami voči MMF už niekoľko desaťročí. Podobný osud im ale vraj nikdy nehrozil.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko