Tsipras chce od Grékov počuť silné nie veriteľom

Cieľom čo najsilnejšieho odmietnutia podmienok medzinárodných veriteľov v nastávajúcom nedeľňajšom referende v Grécku je posilnenie vyjednávacej pozície aténskej vlády s veriteľmi. Vyhlásil to v pondelok v rozhovore v gréckej televízii ERT grécky premiér Alexis Tsipras.

30.06.2015 08:49
Grécko, Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras počas vystúpenia v televíznom vysielaní.
debata (12)

Zároveň nevylúčil demisiu kabinetu, ak v referende neuspeje so svojím odmietavým postojom k úsporným reformám požadovaným veriteľmi.

Keď Gréci v referende podmienky veriteľov schvália, bude to vláda rešpektovať, povedal Tsipras. Podľa neho sa kabinet v tom prípade pustí do príprav všetkých potrebných zákonných opatrení. Nepriamo ale premiér pripustil, že by časom nasledovala demisia jeho kabinetu. „Nebudeme slúžiť tejto politike,“ upozornil. „Nie som premiérom na večné časy,“ dodal tiež.

Premiér zopakoval aj svoj skorší názor, že medzinárodní veritelia neprinútia Grécko opustiť eurozónu, pretože náklady by boli príliš vysoké. Tiež odmietol kritiku z krajín eurozóny, že sa zahráva so stratou eura, a upozornil, že názory Európanov nie sú zďaleka jednotné a že aj kancelárka Angela Merkelová stále pripúšťa možnosť vyjednávania aj po referende.

Tsipras gréckym voličom sľúbil, že krajina sa zo stretu s medzinárodnými veriteľmi dokáže spamätať. „Prežijeme, budeme držať hlavu hore, budeme žiť a samostatne rozhodneme o našej budúcnosti,“ povedal.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna #Alexis Tsipras