Korunky potvrdili pivné pomery

Milovníci piva majú nových i staronových veľmajstrov zlatého moku. Rozhodlo sa o nich na deviatom ročníku Slovenskej pivnej korunky.

30.06.2015 11:00
debata (1)
Slovenská pivná korunka, pivo

Populárna súťaž pivárov je obdobou Národného salóna vín. No kým niektoré zo stovky špičkových vín možno ochutnať len v Bratislave v Apponyiho paláci, pivá s titulom šampiónov ponúkajú takmer všetky slovenské reťazce a výčapy.

No aj toto tvrdenie má isté obmedzenie, platí totiž len v prípade pív, ktoré vyrábajú veľké a tzv. samostatné pivovary. Súťažili totiž aj malé a remeselné pivovary. Ich celková produkcia je síce zanedbateľná, ale oplatí sa ju spoznať. Pivá z pivovarníckych manufaktúr, ktoré sú roztrúsené po celom Slovensku, možno ochutnať pri dovolenkových cestách. Najpredávanejšiu skupinu svetlých desiatok vyhral Zlatý Bažant z Hurbanova, šampiónom kráľovskej triedy svetlých ležiakov sa stalo pivo z vyhnianskeho Steigra, ktorý tejto skupine pív dominoval. Vyrába totiž aj pivá dnes už zbúraného bratislavského pivovaru Stein. A hneď dve pivá tejto značky získali ocenenia: Starosladovnícke pivo striebornú korunku a Stein 12 bronzovú.

V kategórii tmavých a polotmavých pív zvíťazili východniari so Šarišom, tmavým ležiakom, čím vybalansovali pomer šampiónov medzi západom, stredom a východom Slovenska. Medzi tmavými pivami získala bronz Marína z Topvaru. Je to takisto nostalgické pivo, pripomínajúce slávnu éru Topvaru. Zostala z nej však len značka vyrábaná vo Veľkom Šariši a pomenovanie druhej najvýznamnejšej pivovarníckej skupiny Pivovary Topvar.

Pivovarnícke korunky tak nepriamo vyjadrujú obrovské zmeny, ktorými prešlo slovenské pivovarníctvo za uplynulé štvrťstoročie. Výroba pív sa skoncentrovala do dvoch nadnárodných spoločností – Heineken Slovensko, ktorý vyrába viacero značiek v najväčšom slovenskom pivovare Hurbanovo, a do Veľkého Šariša, kde sídlia Pivovary Topvar, členovia skupiny SABMiller. Tejto silnej dvojke úspešne kontruje najstarší slovenský pivovar Steiger Vyhne, ojedinelý pivovar európskeho rangu, veď sa tu varí pivo už viac ako poltisícročie. Tento pivovar však nie je iba nositeľom prastarej pivovarníckej tradície, ale úspešne naskočil aj na vlnu popularity miešaných alkoholických nápojov typu radler. Jeho Gazda sa stal víťazom tejto skupiny pív, ktoré chutia najmä mladej generácii a ženám.

Za pivom, stále ľudovým nápojom Slovákov, sa skrýva poctivá a umná práca ľudí, ktorých tváre nevidno tak často, ako povedzme vinárov. Je dobré, že pivovarníci myslia na svoje osobnosti a pripomínajú Slovensku, kto sa zaslúžil o rozvoj najsilnejšieho nápojového priemyslu našej krajiny.

Poctu s titulom Osobnosť slovenského pivovarníctva prevzali Imrich Alaksa, ktorý zveľaďoval vzťahy medzi pivovarníkmi a pestovateľmi sladovníckeho jačmeňa, Štefan Karšay, budovateľ značky Corgoň, Milan Lapišák, ktorý rozvojom michalovskej sladovne prispel k dobrému menu slovenského sladu na európskych trhoch. In memoriam udelili titul Jozefovi Štoff ovi, ktorý stál pri zrode najväčšieho pivovaru na východe Slovenska vo Veľkom Šariši. Je dobré, keď sa uchováva spomienka na vzácnych ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo