Gréci žiadajú tretí záchranný program, peniaze na dva roky a odpis dlhu

Grécko predložilo veriteľom nový návrh na poskytnutie finančnej pomoci. Požaduje dvojročnú dohodu s únijným záchranným fondom ESM (eurovalom) a súbežnú reštrukturalizáciu dlhu. O návrhu rokovala Euroskupina, podrobnejšie sa ním bude zaoberať v stredu.

30.06.2015 16:05 , aktualizované: 23:18
debata (65)
Žena prechádza okolo banneru, na ktorom je... Foto: SITA/AP, Thanassis Stavrakis
Grécko, referendum Žena prechádza okolo banneru, na ktorom je nápis NIE. Nápis odporúča hlasovať proti prijatiu plánu medzinárodných veriteľov pre Grécko.

Informáciu o novom návrhu v utorok podľa agentúry Reuters priniesol úrad gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Grécko malo do polnoci z utorka na stredu uhradiť dlžnú splátku Medzinárodnému menovému fondu, inak sa dostane do omeškania so splácaním dlhu. Grécko požiadalo MMF o viac času na uhradenie splátky.

O gréckom návrhu na tretí program pomoci mimoriadne rokovala Euroskupina, ktorá združuje ministrov financií eurozóny. Telekonferenciu zvolal jej šéf Jeroen Dijsselbloem, konala sa od 19.00 h. Návrh Grécka však neprijali, chýbali im tam ústupky, ktoré by grécka strana urobila.

Ministri financií eurozóny sa dohodli, že budú o Grécku rokovať aj v stredu, oznámil Dijsselbloem. Atény podľa neho predložia podrobnosti k svojmu návrhu na nový program pomoci pre zadlženú krajinu. Dijsselbloem ale upozornil, že podmienky pre Grécko môžu byť tvrdšie.

Grécka vláda v utorok navrhla dvojročnú dohodu s ESM (Európskym stabilizačným mechanizmom) na úplné pokrytie svojich finančných potrieb a na paralelnú reštrukturalizáciu dlhu," oznámila podľa agentúry Reuters vláda vo vyhlásení. „Grécko zostáva pri rokovacom stole,“ píše sa tiež v komuniké. Atény budú podľa komuniké vždy usilovať o „schodné riešenia“, aby zostali v eurozóne.

O najnovšom gréckom návrhu toho zatiaľ nie je príliš známe. Podľa agentúry Bloomberg Grécko žiada o nový záchranný program, ktorý by tak bol tretím takýmto programom v posledných piatich rokoch. Hovorca ESM sa na otázku agentúry AFP odmietol k veci vyjadriť.

Grécko podľa agentúry AFP už nejaký čas hovorí, že si želá dohodu, ktorá má tri časti. Jednou by mala byť výmena gréckych dlhopisov za 27 miliárd, ktoré má v držbe ECB a ktorá by sa mohla uskutočniť práve prostredníctvom ESM. Ako ďalšie dva piliere si Gréci želajú reštrukturalizáciu dlhu a program hospodárskeho rozvoja pre roky 2016–2021.

Úver bude vraj využitý výlučne na splátky gréckych vonkajších a domácich dlžných záväzkov. Grécko okrem toho požaduje reštrukturalizáciu svojho dlhu u záchranného fondu EFSF tak, aby sa zabezpečilo, že bude dlhodobo „udržateľný a životaschopný“. „Kým tento úver nebude odsúhlasený a nebude platiť, Grécko požaduje, aby Euroskupina predĺžila program na krátke časové obdobie, aby sa zabezpečilo, že nedôjde k technickému bankrotu,“ cituje Reuters z listu.

Nemecko pred gréckym nedeľňajším referendom ale o novom návrhu Atén rokovať nemôže. Podľa DPA to v utorok povedala nemecká kancelárka Merkelová na rokovaní kresťanskodemo­kratických poslancov.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble podľa agentúry Bloomberg poslancom povedal, že Grécko zatiaľ zostane v eurozóne aj v prípade, že grécki voliči v nedeľňajšom referende odmietnu ďalšie úsporné opatrenia výmenou za úverovú pomoc.

ESM vo svojej júnovej správe konštatoval, že grécky štátny dlh je aj napriek svojej zdanlivo vysokej úrovni udržateľný. Eurozóna totiž už krajine jeho značnú časť odpustila a Atény jej nemusia osem rokov splácať úroky ani istinu.

Konzervatívna grécka opozícia podľa agentúry Reuters varovala, že hlasovanie v referende je hlasovaním o Európe, eure aj o penziách a platoch.

„Otázka referenda je áno alebo nie euru a Európe,“ uviedol podľa Reuters bývalý premiér Antonis Samaras. „Nie by znamenalo, že dôchodky a platy vo verejnom a súkromnom sektore by nemuseli byť zaplatené,“ povedal.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna