Varufakis: Pád Grécka by stál bilión eur. Obvinil veriteľov z terorizmu

Uprostred napätého očakávania pred nedeľňajším referendom obvinil grécky minister financií Janis Varufakis medzinárodných veriteľov z terorizmu, ktorého sa podľa neho dopúšťajú tým, že medzi obyvateľmi Grécka zasievajú strach.

04.07.2015 16:49
Grécko, Janis Varufakis Foto: ,
Grécky minister Janis Varufakis počas protestov voči úsporným opatreniam v piatok 3. júla 2015 v Aténach.
debata (102)

V referende majú voliči rozhodnúť práve o tom, či má Grécko prijať tvrdé úsporné opatrenia, ktoré od neho veritelia požadujú. Vláda odporúča hlasovať proti a Varufakis povedal, že je pripravený odstúpiť, ak voliči neuposlúchnu odporúčania vlády.

Agentúra Reuters medzitým s odkazom na svoje zdroje uviedla, že sa krajiny eurozóny snažili zabrániť tomu, aby Medzinárodný menový fond (MMF) vo štvrtok zverejnil správu o finančnej situácii Grécka. Tá hovorí o potrebe ďalšej finančnej pomoci tejto krajine a odpisu časti jeho dlhov. Na dokument sa v piatok odvolal grécky premiér Alexis Tsipras a tvrdil, že závery menového fondu o potrebe reštrukturalizácie gréckeho dlhu ospravedlňujú tvrdenie Atén, že dlh je dlhodobo neudržateľný.

Slová o terorizme, z ktorého Varufakis obvinil medzinárodných veriteľov, zazneli v jeho rozhovore so španielskym denníkom El Mundo. Varufakis tiež trval na tom, že grécke banky sa otvoria v utorok, a to bez ohľadu na výsledok nedeľňajšieho referenda. Grécke banky popreli správu denníka Financial Times, podľa ktorej finančné domy v Grécku pripravujú kvôli obavám z finančného kolapsu pohotovostné plány, ktoré počítajú s tým, že by ľudia prišli o časť svojich vkladov. Varufakis to označil za „zlomyseľnú špekuláciu“.

Varufakis tiež povedal, že neverí, že Európa nechá Grécko padnúť. Stratili by tým vraj rovnako ako Grécko. Podľa Varufakisa by straty predstavovali až bilión eur, čo zodpovedá HDP Španielska.

V Grécku v sobotu vládol pokoj. Kampaň 24 hodín pred začiatkom hlasovania podľa zákona utíchla a zverejňovať sa nesmú ani žiadne predvolebné prieskumy. Grécka tlač sa ale na poslednú chvíľu snažia občanov mobilizovať a upozorňuje, že ľudí v nedeľu čaká najdôležitejšie hlasovanie za posledných 40 rokov, ktoré môže úplne zmeniť budúcnosť krajiny.

Početná grécka diaspóra po celom svete teraz rozdáva rady svojim priateľom a príbuzným, ako hlasovať v nedeľňajšom referende. Pre niektorých je táto téma taká vážna, že si kupujú drahé letenky, aby sa dostali domov a mohli osobne odovzdať svoj hlas, uvádza Reuters.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna