Drachma by spočiatku bola výrazne slabšia

Ak grécki voliči v referende odmietnu požiadavky medzinárodných veriteľov a nakoniec budú nútení odísť z eurozóny, prípadná nová drachma alebo akákoľvek dočasná platobná jednotka by spočiatku výrazne oslabila.

05.07.2015 12:20
debata (6)

Zhodujú sa na tom analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters. Niektorí z nich upozorňujú, že hodnota novej meny by mohla spadnúť až na pätinu súčasnej hodnoty eura.

V prípade takzvaného Grexitu, teda odchodu Grécka z eurozóny, by Európska centrálna banka (ECB) mala Grékom zastaviť prísun nových eur. Zásoby tvrdej meny, ktorými Atény disponujú, zrejme nebudú stačiť na to, aby mohla vláda pokryť všetky svoje záväzky. To by vládu zrejme donútilo začať vydávať dlžobné úpisy, ktorými by platili štátnym zamestnancom a ktoré by použila aj na výplatu dôchodkov.

Kúpna sila dlžobných úpisov, či už na ulici alebo v zahraničí, by potom bola priamym meradlom hodnoty novej meny.

Hrubé odhady devalvácie, ktorú by grécka ekonomika potrebovala, aby bola na medzinárodných trhoch znovu konkurencieschopná, hovorí o 25 až 30 percentách. Ukazujú to štúdie niekoľkých bánk a výskumných spoločností zverejnených za posledný polrok. Ovšem chaos, ktorý by po odchode z eurozóny v Grécku pravdepodobne nastal, by devalváciu takmer určite prehĺbil až k 80 percentám, tvrdia experti. Strata eura by totiž viedla ku krachu firiem nielen v súkromnom, ale aj vo verejnom sektore.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna