Roaming najprv zlacnie a o dva roky skončí

Používanie mobilných telefónov v zahraničí už nebude predražovať účty slovenských spotrebiteľov. Počas týždňa sa na tom dohodli inštitúcie Európskej únie. Poplatky za roaming budú definitívne zrušené v júni 2017. Okrem odstránenia extra poplatkov za hovory, SMS správy alebo mobilné dáta zruší únia aj obmedzenia v oblasti internetu.

05.07.2015 18:25
debata (2)

„Po dvoch rokoch, odkedy Európska komisia predložila legislatívny návrh o spoločnom telekomunikačnom trhu, sa dosiahla dohoda aj na úrovni členských štátov v Rade a poslancov Európskeho parlamentu,“ uvádza vo svojom stanovisku Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Dohodu ešte budú musieť v nasledujúcich šiestich mesiacoch schváliť členské štáty.

V praxi to bude znamenať, že od 15. júna 2017 budeme v členských štátov Európskej únie volať, prijímať hovory, posielať SMS správy alebo využívať internetové služby za domáce ceny. Odstráneniu poplatkov však bude predchádzať zníženie roamingových poplatkov, ktoré únia pripravila na apríl budúceho roka. Súčasné cenové stropy sa znížia o 75 %. „Už od apríla 2016 sa bude za hovory zo zahraničia platiť len symbolický roamingový poplatok (0,05 eura/min.), SMS (0,02 eura) a objem dát (0,05 eura/MB ),“ uvádza komisia.

Všetci slovenskí mobilní operátori, ktorí poskytujú roamingové služby, sa vyjadrili, že nečakajú na reguláciu z únie. „Naši zákazníci už viac ako rok neplatia roamingové poplatky v Česku za volania, SMS ani dáta. Toto leto sme priniesli aj volania z celej EÚ za ceny ako doma,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti O2 Slovakia Martina Jamrichová. Bližšie komentovať dohodu však nateraz odmietajú.

„Ide o návrh, ktorý musia schváliť ďalšie európske inštitúcie. Finálne a právoplatné rozhodnutie budeme rešpektovať rovnako, ako všetky predošlé cenové stropy stanovené úniou. Poplatky za roamingové služby dlhodobo výrazne klesajú predovšetkým vďaka konkurenčnému prostrediu,“ hovorí Marek Vidan, hovorca Slovak Telekomu.

„K rozhodnutiu sa vyjadríme až keď budeme s jeho finálnou podobou oboznámení. V každom prípade Orange už niekoľko rokov ide nad rámec európskej regulácie a už dnes môžu zákazníci Orangeu komunikovať aj v zahraničí za ceny ako doma,“ dodáva hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

Zníženie a následne zrušenie roamingových poplatkov však dáva priestor na špekulácie o tom, že operátori si výpadok príjmov vykompenzujú zdražovaním svojich iných služieb. Všetci mobilní operátori to odmietajú. „Súčasný trend ukazuje, že ako klesajú ceny roamingu, klesajú aj poplatky za iné služby. Očakávame vyššiu konkurenciu, a teda zdražovania sa netreba obávať,“ hovorí Andrej Králik, vedúci tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Európska únia v rámci novej dohody navyše zavádza aj prvé celoeurópske nastavenie internetových služieb. Novinka zakáže umelé blokovanie alebo spomaľovanie webových stránok, prípadne online služieb v závislosti od toho, odkiaľ používateľ pochádza. Sieťová neutralita zabezpečí, že napríklad prístup k stránke startupovej firmy nebude spomaľovaný v prospech veľkých spoločností.

„Žiadna služba sa nebude spomaľovať len preto, že prevádzkovateľ stránky si ,nepriplatil' u prevádzkovateľa internetových služieb za privilegovaný prístup. To samozrejme nebude brániť poskytovaniu špecializovaných služieb vysokej kvality, ako sú napríklad internetové televízne kanály či inovatívne aplikácie,“ dodáva Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #roaming