Brusel bude čakať na stanovisko Euroskupiny

Výsledok gréckeho referenda ešte zväčšil priepasť medzi Gréckom a ostatnými krajinami eurozóny, uviedol v pondelok podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Európska komisia podľa neho nemôže vyjednávať o novom záchrannom balíku pre Grécko bez mandátu od Euroskupiny.

06.07.2015 13:18
debata (1)

„Komisia berie na vedomie výsledok gréckeho referenda, rešpektujeme demokratickú voľbu gréckeho ľudu,“ povedal Dombrovskis na úvod svojho vyhlásenia. „Z tejto krízy neexistuje ľahká cesta, príliš veľa času a príležitostí už bolo stratených,“ dodal.

Komisia je podľa neho pripravená s Gréckom aj naďalej pracovať, ale nemôže s ním vyjednávať nový záchranný program bez mandátu od Euroskupiny, teda ministrov financií eurozóny. „Európa stála počas krízy vždy na strane gréckeho ľudu. Európski daňoví poplatníci ponúkli bezprecedentnú finančnú pomoc,“ dodal s tým, že od roku 2010 bolo vyplatených 184 miliárd eur. Európa tiež podporovala Grécko a jeho ekonomické reformy, vďaka ktorým by sa stalo „hrdou a nezávislou krajinou, ktoré nebude v budúcnosti potrebovať pomoc zvonku“. „Reformy boli ale často oneskorené alebo boli vykonávané len čiastočne, čo viedlo k dlhodobej recesii,“ doplnil eurokomisár.

Teraz je podľa Dombrovskisa na gréckej vláde, aby predstavila reformy, ktoré nastolia v krajine ekonomickú stabilitu. „Jedna vec je jasná, miesto Grécka zostáva v Európe,“ povedal eurokomisár.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna