Moskva sa pozerá na Atény ako na nádejného spojenca

Aké má Rusko s Gréckom úmysly? Naozaj sa Moskva pohráva s myšlienkou finančnej pomoci? Existuje možnosť, že Atény vstúpia do novej banky, o ktorej zakladatelia tvrdia, že sa stane alternatívou zabehnutých finančných inštitúcií na Západe? Vie si Kremeľ nájsť spojenca v južanskej európskej krajine, ktorá je členom nielen EÚ, ale aj NATO? Niekoľko otázok so špekulatívnymi odpoveďami.

08.07.2015 12:00
debata (3)

Ruské noviny Vedomosti upozornili, že prezident Vladimir Putin bol takmer isto prvý zahraničný štátnik, s ktorým premiér Alexis Tsipras telefonoval po gréckom referende. Dmitrij Peskov, hovorca Kremľa, povedal, že lídri sa nerozprávali o peniazoch, ale pritom naznačil, že táto téma by sa mohla dostať do hry.

„Upozornil, že Grécko sa musí samo obrátiť na Rusko, ak potrebuje finančnú pomoc. Zatiaľ nič také nezaznelo,“ parafrázovala agentúra Interfax vyjadrenie Peskova. Je taká pomoc reálna? Analytik Vadim Iosub si myslí, že Moskva by sa ňou nemala zaoberať.

Je pozoruhodné, že Tsipras sa podchvíľou obracia v prvom rade na Putina. Unikátna situácia. Vzťahy sa posúvajú na novú úroveň.
Konstantin Kosačov, šéf zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu

„Proti vyznievajú dva hlavné dôvody. Grécko bude potrebovať v najbližších troch rokoch najmenej 50 miliárd eur. Rusko sotva dokáže poskytnúť takú sumu. Ďalšia vec je, že grécka zadlženosť už prevýšila 300 miliárd eur. Moskva by sa mohla ocitnúť na chvoste veriteľov a dostať sa k nesplatnému dlhu,“ podotkol Iosub pre portál Agentstvo Biznis Novostej s tým, že ťažko by Rusku stála za to vidina geopolitických dividend.

Výhodou, ktorú by Kremeľ mohol získať, by zjavne bolo očakávanie, že Grécko bude hlasovať na pôde EÚ alebo aj NATO podľa predstáv ruskej zahraničnej politiky. Teoreticky by to mohlo vyzerať tak, že Atény by naštrbili oficiálnu jednotu únie, týkajúcu sa protiruských sankcií, ktoré Tsipras, mimochodom, považuje za bezúčelné.

Agentúra ITAR-TASS však v analýze tiež usudzuje, že Rusko by sa nepodujalo finančne pomôcť Grécku iba vlastnými peňažnými zdrojmi. Napriek tomu sa dá hovoriť o podaní pomocnej ruky, konkrétne v prehĺbení ekonomických vzťahov.

Rusi už naznačili, že by mohli importovať oveľa viac gréckych poľnohospodárskych výrobkov. Lenže to by EÚ musela zrušiť sankcie, aby Moskva reagovala odstránením embarga na potravinárske produkty z únie. Rusko tiež zvažuje investície do gréckej energetickej infraštruktúry.

O politickom zbližovaní sa však už dá hovoriť. „Je pozoruhodné, že Tsipras sa podchvíľou obracia v prvom rade na Putina. Unikátna situácia. Vzťahy sa posúvajú na novú úroveň. Vznikajú nové možnosti spolupráce dvoch štátov,“ povedal pre televíznu stanicu Rossija 24 šéf zahraničného výboru hornej komory parlamentu Konstantin Kosačov.

„Rusko a Grécko sa k sebe správajú s očividnými sympatiami. Máme spoločné pravoslávne tradície, sledujeme vo svete rovnaké záujmy a ciele,“ tvrdí ruský politik.

Pokiaľ ide o zotrvanie Grécka v eurozóne, Putin síce vyhlásil, že si želá, aby táto krajina v nej zostala, ale pritom zaznievajú hlasy, podľa ktorých opak by neznamenal tragédiu. Alexej Lichačov, námestník ruského ministra ekonomického rozvoja, sa nazdáva, že ak Gréci stadiaľ odídu, budú musieť hľadať partnerov za hranicami EÚ.

„Nech to neznie zvláštne, ale ak Tsipras udrží politickú stabilitu v krajine, tak sa Grécko stane zaujímavejším pre prílev zahraničných investícií,“ povedal pre ITAR-TASS.

Lichačov mal na mysli spoluprácu s klubom štátov známym pod skratkou BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Juhoafrická republika). Či už na multilaterálnej, alebo dvojstrannej úrovni. Dodal, že časom by sa do Novej rozvojovej banky, ktorá pod hlavičkou BRICS začne fungovať s objemom 50 miliárd dolárov od roku 2016, mohlo zapojiť aj Grécko. Dá sa to chápať ako ruský pokus ukázať, že je možné využiť aj inú finančnú sieť, ako sú existujúce.

V radoch Tsiprasovej Syrizy sa nájdu takí, ktorým sa myšlienka pozdáva. Podpredseda parlamentu Ioannis Balafas súhlasí: „Samozrejme, že Grécko teraz nemá peniaze, aby zaplatilo do tejto banky rovnaký vklad ako iné štáty. Pokiaľ však viem, tak Tsiprasovi ponúkli zľavnené podmienky vstupu. Ak prijme návrh, bude to správne. Naše záujmy sa zhodujú s ruskými, budujeme viacpolárny svet, slobodne si vyberáme, s kým chceme spolupracovať,“ povedal ľavičiar Balafas pre ruskú televíznu stanicu REN.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rusko #Vladimir Putin #Alexis Tsipras