Čína zakázala väčším akcionárom predávať akcie

Čínska komisia pre reguláciu cenných papierov zakázala všetkým akcionárom s podielom v niektorej z firiem vyšším ako päť percent v nasledujúcich šiestich mesiacoch predávať akcie. Toto opatrenie má zmierniť tlak na akciových trhoch v Číne. Od polovice júna akcie v Číne klesli o 30 percent.

08.07.2015 17:35
debata (14)

Zákaz sa vzťahuje aj na výkonných predstaviteľov firiem a členov správnej rady, ktorí majú akcie, bez ohľadu na veľkosť podielu, ktorý vlastnia. Komisia na svojich internetových stránkach varovala, že prísne zakročí voči všetkým akcionárom, ktorí toto pravidlo porušia, napísala agentúra Reuters.

Čína sa už dlhší čas snaží zastaviť prepad akciových trhov, žiadne z opatrení však zatiaľ nepomohlo. Vláda okrem iného pozastavila primárne ponuky akcií, nakupuje akcie prostredníctvom štátnych fondov a poskytla úvery maklérskym firmám, aby ich prinútila nakupovať akcie. Znížila tiež poplatky z obchodovania. Úrady tiež už pozastavili obchodovanie s viac ako polovicou firiem obchodovaných na dvoch hlavných burzách v Číne.

Podľa niektorých globálnych investorov by mohol prepad čínskych akcií predstavovať pre svetové hospodárstvo väčšie riziko ako súčasná kríza v eurozóne. Analytici spoločnosti Bank of America Merrill Lynch predpokladajú, že pokles čínskeho trhu povedie k ďalšiemu spomaleniu hospodárskeho rastu, k poklesu firemných ziskov a k zvýšenému riziku finančnej krízy.

Výpredaj na čínskom akciovom trhu odštartoval po tom, keď sa indexy od vlaňajšieho novembra do polovice tohto júna viac ako zdvojnásobili. Za prudkým vzostupom stáli najmä drobní investori, využívajúci k nákupom akcií vypožičané peniaze.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia