Draghi: Grécko asi nezachránime pred bankrotom, nepomôže mu ani Moskva

Grécko pripravuje balík reforiem, ktorý by mal v nasledujúcich dvoch rokoch priniesť úsporu vo výške 12 miliárd eur. To je viac, ako vláda pôvodne plánovala, píše grécky denník Kathimerini.

09.07.2015 11:15
Grécko, kríza, dôchodcovia Foto: ,
Pred gréckymi bankami sa tvorili celé dni dlhé rady, vláda však nakoniec vydala vyhlásenie, že zostanú zatvorené až do pondelka.
debata (59)

Podľa šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho sa však nepodarí zrejme Grécko zachrániť pred bankrotom a krajina nemôže očakávať pomoc ani z Ruska. „Sami nemajú peniaze,“ povedal Draghi na margo špekulácií o možnej podpore Moskvy.

Denník Kathimerini došiel k záveru, že namiesto očakávaného tohtoročného rastu o 0,5 percenta povedú mesiace neistoty a najmenej dva týždne kontroly toku kapitálu naopak k trojpercentnému poklesu.

Ďalší grécky denník Naftemporiki špekuluje, že vláda v snahe získať ďalšie finančné prostriedky zvýši daň z príjmov fyzických osôb a daň z pridanej hodnoty napríklad na luxusný tovar, potravinové polotovary, služby v reštauráciách, doprave a v prípade niektorých zdravotných služieb, ktoré poskytujú súkromné firmy. Odľahlé grécke ostrovy budú mať vraj naďalej daňové úľavy.

Dôchodcovia sa tlačia pred bankami, tí, čo... Foto: Reuters, ALEXANDROS AVRAMIDIS
Grécko, kríza, dôchodcovia Dôchodcovia sa tlačia pred bankami, tí, čo nemajú platobné karty, sa potrebujú dostať k svojim peniazom.

Združenie gréckych bánk oznámilo, že peniaze v bankomatoch budú zaistené do pondelka. Výber je naďalej obmedzený na 60 eur na osobu za deň. Do pondelka tiež zostanú zatvorené grécke banky i burza.

Nemenovaní európski predstavitelia povedali, že niektoré veľké grécke banky by mohli byť úplne zatvorené alebo ich prevezmú silnejší konkurenti bez ohľadu na to, či sa Aténam podarí získať novú finančnú pomoc. Podľa jedného z týchto zdrojov tak zo štyroch veľkých gréckych bánk, teda zo spoločností National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus a Alpha Bank, by mohli zostať len dve.

Grécko by malo vo štvrtok predložiť partnerom z eurozóny konkrétny a rozsiahly zoznam reforiem, ktoré plánuje uskutočniť výmenou za medzinárodnú finančnú pomoc, o ktorú požiadalo už v stredu. Premiér Alexis Tsipras sľúbil návrhy na sociálne spravodlivé a udržateľné riešenie gréckej dlhovej krízy.

Nový minister financií Euklidis Tsakalotos v rámci žiadosti o finančnú pomoc hovoril o potrebe trojročného záchranného úveru určeného na hradenie dlhových záväzkov. Výmenou za to bez ďalších podrobností prisľúbil už od budúceho týždňa spustenie reforiem dôchodkového a daňového systému.

Žiadosť musí posúdiť skupina ekonomických odborníkov. Ministri financií členských krajín eurozóny, tzv. euroskupina, sa ňou bude zaoberať zrejme v piatok. Za definitívny termín pre nájdenie dohody s Aténami sa považuje nedeľa, keď sa má ku gréckej kríze konať v Bruseli mimoriadny summit celej EÚ.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #reformy #eurozóna #summit EÚ #Alexis Tsipras