Nemecký bankár Sarrazin: Grexit by bol pre Grékov dobrý krok

Nemecko pri riešení krízy zadlženého Grécka nesmie ustúpiť a musí trvať na tom, aby Atény zreformovali svoju ekonomiku. V opačnom prípade by totiž klesla vôľa k reformám v ďalších európskych krajinách, najmä vo Francúzsku a v Taliansku. V televízii N24 to vo štvrtok povedal bývalý člen vedenia nemeckej centrálnej banky Thilo Sarrazin.

09.07.2015 12:14
Thilo Sarrazin Foto:
Thilo Sarrazin, člen sociálnej demokracie (SPD), a teraz už bývalý člen vedenia nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) .
debata (2)

Sarrazin patrí medzi známych kritikov menovej únie. Podotkol však, že ak bude musieť Grécko opustiť eurozónu, nebude to znamenať koniec spoločnej európskej meny. „Ide o to, či sa presadí nemecká stratégia alebo nie. Ak sa presadí, budú napríklad Taliani a Francúzi v budúcnosti vedieť, s čím môžu počítať, keď sa dostanú do problémov,“ povedal Sarrazin o súčasných rokovaniach o záchrane Grécka.

„Pokiaľ budú Francúzi a Taliani vedieť, že Nemci nakoniec povolia, nebudú mať žiadnu motiváciu sami vykonávať nejaké tvrdé úsporné opatrenia, pretože budú vedieť, že Nemci nakoniec všetko zaplatia,“ uviedol Sarrazin. „Zatiaľ čo pomoc pre Grécko teraz stojí stovky miliárd eur, v prípade Francúzska by to boli bilióny eur,“ varoval. Zároveň vyjadril presvedčenie, že odpísanie gréckych dlhov bude nevyhnutný krok. „Keď niekto nemá peniaze, tak jednoducho platiť nemôže. Tie pôžičky sú už jednoducho stratené, to si musíme priznať,“ povedal Sarrazin.

Francúzi a Taliani by museli zvážiť svoje správanie

„Grexit by neznamenal koniec eura,“ povedal bývalý bankár o možnom odchode Grécka z eurozóny. "Všetci by sa len museli prispôsobiť novej situácii. Vedeli by, že vstup do eurozóny nie je nezvratný krok. Francúzi a Taliani by museli zvážiť, ako sa dlhodobo chcú správať. Na rozdiel od terajška by totiž vedeli, že nakoniec by zostali odkázaní sami na seba. A mali by viac dôvodov reformovať svoje ekonomiky, "povedal Sarrazin.

Sarrazin: Drachmou by mohli zaplatiť všetky účty

Sám vidí odchod Grécka z eurozóny a znovuzavedenie národnej meny ako dobrý krok pre túto krajinu. "Keby som dnes bol gréckym ministrom financií, mal by som dve možnosti. Buď by som zostal v eurozóne, nemal peniaze a bol v strese, pretože by som musel vyplatiť mzdy. Alebo by som si mohol peniaze vo vlastnej mene natlačiť podľa svojej vôle a mohol zaplatiť všetky účty. znamenalo by to vyššiu infláciu, ale zmizli by každodenné problémy, "uviedol Sarrazin.

Bývalý člen vedenia nemeckej centrálnej banky a politik nemeckej sociálnej demokracie (SPD) sa v minulosti preslávil svojou kontroverznou knihou Nemecko pácha samovraždu, v ktorej sa kriticky vyjadroval k vplyvu prisťahovalcov na nemeckú spoločnosť. Ďalšie kontroverzie vyvolala v Nemecku jeho kritika spoločnej európskej meny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #euro #eurozóna #menová únia #dlhová kríza