Donald Tusk vyzýva Grékov aj veriteľov na realistické návrhy

Gréci musia predložiť realistický návrh týkajúci sa riešenia dlhovej krízy. Rovnako to však musia urobiť i medzinárodní veritelia. Vyhlásil to vo štvrtok stály predseda Európskej rady Donald Tusk po dopoludňajšom telefonickom rozhovore s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom.

09.07.2015 14:02
Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval Grékov aj ich veriteľov na predloženie realistického návrhu na riešenie dlhovej krízy.
debata (2)

Týmto spôsobom možno podľa Tuska ukončiť „tanec smrti“, ktorý by mohol vyústiť v odchod Grécka z eurozóny, a dosiahnuť stav, keď budú spokojné obe strany. „Pomoc Grécku však nie je ospravedlnením zlej ekonomickej filozofie, ktorá krízu zapríčinila,“ dodal Tusk na Twitteri.

Aj podľa stredajšieho vyjadrenia šéfky Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeovej musí byť ohromný grécky dlh reštrukturali­zovaný. Proti tomu je však Nemecko. „Grécko je teraz v akútnej kríze, ktorá musí byť seriózne a rýchlo riešená,“ uviedla Lagardeová vo Washingtone. Dodala, že reštrukturalizácia musí byť spojená s reformami, ktorými Grécko „oseká“ výdavky.

Atény majú čas do štvrtkovej polnoci, aby predložili nové konkrétne návrhy na sociálne spravodlivé a udržateľné riešenie gréckej dlhovej krízy. Za definitívny termín na nájdenie dohody s Aténami sa teraz považuje nedeľa, keď sa ku gréckej kríze uskutoční v Bruseli mimoriadny summit krajín eurozóny a potom aj celej Európskej únie.

Ak EÚ a Grécko dosiahnu v nedeľu dobrú dohodu, bude podľa Tuska ľahké presvedčiť národné parlamenty, aby hlasovali v prospech pomoci Grécku. „Som si istý, že ak budeme mať v nedeľu dobrú dohodu, bude to myslím silné odporúčanie pre národné parlamenty,“ povedal Tusk, citovaný agentúrou Reuters.

O situácii v Grécku bude v Bruseli dnes a v piatok rokovať s gréckymi opozičnými stranami predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. V sobotu popoludní sa uskutoční mimoriadna schôdzka ministrov financií euroskupiny, nasledovaná nedeľňajším summitom euroskupiny a summitom EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #veritelia #Donald Tusk #Alexis Tsipras #dlhová kríza