Tlač: Kyjev vníma Slovensko ako krajinu so zlým proruským premiérom

Pred zhoršením vzťahov medzi Ukrajinou a Slovenskom pre spor o plyn varoval denník Ukrajinska pravda. Situácia podľa neho dospela až k tomu, že slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák poslal svojmu ukrajinskému kolegovi Pavlovi Klimkinovi list, v ktorom vyjadruje poľutovanie nad správaním sa Kyjeva.

09.07.2015 15:59
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák napísal Pavlovi Klimkinovi list, v ktorom vyjadruje ľútosť nad správaním sa Kyjeva.
debata (193)

„V Kyjeve veria, že postupujú korektne a že obhajujú naše národné záujme. Neoficiálne vyjadrujú prekvapenie z krokov a vyhlásenia Slovákov. Netrúfam si hodnotiť, kto je v práve a kto je vinný. Ale konflikt existuje a nesmieme dopustiť, aby sa ešte zhoršil,“ zdôraznil ukrajinský denník.

Jablkom sváru sa stal plyn. K tomu sa pridali kroky prezidenta Petra Porošenka, ktoré v Bratislave pochopili ako urážku. Otázkou je, či naše veľvyslanectvo v Bratislave informuje Kyjev o závažnosti problému,“ uvažuje denník.

Informácie o ukrajinsko-slovenskom spore sa objavili na konci júna, kedy agentúra Reuters citovala z listu premiéra Arsenija Jaceňuka Európskej komisii. Podľa nej kontrakt Gazpromu so slovenským prepravcom Eustream porušuje právo EÚ.

Ukázalo sa, že ukrajinská vláda žiada zmeniť slovensko-ruský kontrakt, aby umožnil virtuálnu spätnú prepravu plynu medzi Ukrajinou a Slovenskom. Ukrajina teda chce, aby v zime smela odoberať zo zásobníkov ruský plyn určený pre Slovensko. Súčasne by Slovensko odoberalo rovnaké množstvo európskeho plynu, napríklad z nemeckých terminálov, ktoré zakúpila Ukrajina.

Kvôli dohodám s Gazpromom sa to teraz nesmie. „Musíme prepravovať ruský plyn na Slovensko a potom ho spätne dostávať naspäť. Želanie zmeniť tento systém je pochopiteľné,“ píše denník. Ale postup Kyjeva Bratislavu pobúril. Už nasledujúci deň odvetila, že nemieni vyhovieť ukrajinským výhradám.

Bratislava pripomína, že minulú zimu, keď Kyjev prestal kupovať plyn od Gazpromu, jedine Slováci bez prerušenia dodávali Ukrajine plyn. „Práve my sme krajina, ktorá Ukrajine najviac pomohla. 95 percent plynu zo spätných dodávok prišlo na Ukrajinu zo Slovenska, len päť percent z Poľska a Maďarska. Ušetrilo to Ukrajine tri miliardy dolárov. A čo sme dostali na oplátku?“ rozhneval sa nemenovaný člen slovenskej vlády.

Bratislavu tiež pobúrilo, že Kyjev na konci júna zrušil naplánovanú schôdzku s predstaviteľmi Visegradskej štvorky o úsporách v energetike. Podľa slovenských zdrojov stretnutia skrachovali na tom, že Ukrajinca „vydierali“ požiadavkou rokovať o plyne, a to aj napriek tomu, že podľa Slovenska problém nevyrieši Bratislava, ale Moskva, ktorá riešenie blokuje. A ako urážku slovenská diplomacia vníma to, že prezident Petro Porošenko na poslednú chvíľu zrušil cestu na bratislavskú konferenciu o globálnej bezpečnosti.

Kyjev vníma Slovensko ako krajinu so „zlým proruským premiérom“ Robertom Ficom a „dobrým protiruským prezidentom“ Andrejom Kiskom. „Lenže svet nie je čiernobiely a Ficova vláda napriek svojej nejednoznačnosti skutočne Ukrajine pomáha,“ napísala Ukrajinska pravda a varovala, aby kríza vo vzťahoch neprerástla do „straty priateľa“ a „lobistu v EÚ“.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Miroslav Lajčák #Ukrajina #Pavlo Klimkin