Tsipras: Nemáme mandát vyviesť Grécko z eurozóny

Máme mandát dosiahnuť lepšiu dohodu s veriteľmi, ale nemáme mandát vyviesť Grécko z eurozóny, povedal grécky premiér Alexis Tsipras spolustraníkom zo Syrizy.

10.07.2015 11:26
Alexis Tsipras, Syriza Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras medzi poslancami strany Syriza. V piatok 10. júla 2015 im vysvetľoval podstatu návrhu reforiem, ktoré grécka vláda poslala medzinárodným veriteľom.
debata (20)

V Aténach sa v piatok za zatvorenými dverami stretol premiér Alexis Tsipras s poslancami svojej strany Syriza, aby s nimi predebatoval návrh reforiem, ktorý vláda vo štvrtok odoslala zástupcom eurozóny.

Grécko chce na základe predložených reforiem, ktoré sa týkajú najmä daní a dôchodkového systému, získať novú finančnú pomoc, a vyhnúť sa tak bankrotu. Čaká sa, že plán vyvolá odpor ľavicového krídla Syrizy a že piatkové hlasovanie v parlamente môže byť dramatické.

Ak by nastal rozkol v hlavnej vládnej strane, vzburu, hoci aj podstatnej časti jej poslancov, by mali podporou vládnemu návrhu kompenzovať zákonodarcovia troch proeurópskych opozičných strán. Premiér sa ale napriek tomu bude snažiť svojich poslancov presvedčiť, aby tvrdé úsporné opatrenia podporili, pretože v opačnom prípade by to jeho koaličnej vláde mohlo priniesť obrovské problémy.

„Musíme urobiť kľúčové rozhodnutia. Máme mandát dosiahnuť lepšiu dohodu, než bolo ultimátum zo strany Euroskupiny, ale celkom iste nemáme mandát vyviesť Grécko z eurozóny,“ povedal podľa agentúry Reuters Tsipras svojim poslancom. Odvolával sa na referendum, v ktorom Gréci v nedeľu odmietli návrh reforiem predložený koncom júna medzinárodnými veriteľmi. Tsipras ho vtedy neprijal, ale teraz ponúka významné ústupky, ktoré sa týkajú aj citlivých oblastí ako sú dôchodky či DPH.

Hoci podporu vo vlastnej krajine má Tsipras neistú, jeho európski partneri zatiaľ vyjadrujú skôr optimizmus.

„Gréci ukázali odhodlanie zotrvať v eurozóne, pretože plán, ktorý predložili, je podstatný a dôveryhodný,“ povedal v piatok novinárom francúzsky prezident François Hollande.

Podľa odhadov médií majú navrhované grécke opatrenia hodnotu 10 až 13 miliárd eur, krajina za ne chce počas troch rokov z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) nové pôžičky vo výške 53,5 miliárd eur.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna