Strategický park pomôže v boji o Land Rover

Slovensko vytiahlo ďalší tromf v boji o získanie automobilového závodu Land Rover. O umiestnení novej fabriky priamo na Slovensku má vedenie britskej automobilky presvedčiť vybudovanie strategického priemyselného parku pri meste Nitra. V ňom bude mať investor aj subdodávatelia dostatok miesta s priamym napojením na rýchlostnú cestu R1.

11.07.2015 08:45
debata (4)

„Vybudovanie strategického parku je jednou zo základných podmienok pre úspešné postavenie automobilového závodu a môže viesť k pozitívnemu rozhodnutiu investora,“ povedal Juraj Sinay, prezident Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky.

O postavení strategického priemyselného parku s rozlohou 733 hektárov rozhodla vláda na svojom stredajšom zasadnutí. „Park nachádzajúci sa vedľa väčšieho mesta s dobre vybudovanou infraštruktúrou bude zaujímavý pre každého investora,“ dodal Sinay.

Príchodu automobilky do Nitry stojí v ceste už len záujem susedného Poľska. Topmanažéri Land Roveru majú počas leta definitívne rozhodnúť, ktorá z dvoch krajín strednej Európy im ponúkla lepšie podmienky na postavenie novej fabriky. V nej a subdodávateľských firmách by mohlo nájsť prácu až 8-tisíc ľudí.

Jedinou nevýhodou môže byť v prípade mesta Nitra na slovenské pomery nízka, 8,7-percentná nezamestnanosť. „Tento problém sa dá vyriešiť nielen v Nitre, ale na celom západnom Slovensku lepšou mobilitou pracovnej sily,“ uviedol Sinay. Navyše Land Rover môže vyššími platmi prilákať kvalifikovaných zamestnancov z už zabehnutých miestnych podnikov.

Automobilová značka Land Rover spolu s Jaguarom patrí do portfólia indického automobilového koncernu Tata Motors. Ten plánuje v najbližšom roku investovať takmer tri miliardy dolárov do rozširovania výrobných kapacít tejto tradičnej automobilovej značky. V rámci toho je v pláne aj postavenie nového závodu v strednej Európe.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Nitra #automobilky #Land Rover