Odkaz Euroskupiny Aténam: Najskôr reformy, potom pomoc

Grécko bude musieť zmeniť daňový a penzijný systém a posilniť nezávislosť štatistického úradu, potom môže prísť na rad pomoc - taký je podľa návrhu záverov stretnutia ministrov financií eurozóny odkaz pre vládu v Aténach i odporúčanie pre lídrov eurozóny.

11.07.2015 12:00 , aktualizované: 12.07.2015 15:05
debata (55)
Šéfka MMF Christine Lagardeová (v strede)... Foto: SITA/AP, Virginia Mayo
Europe Greece Bailout Šéfka MMF Christine Lagardeová (v strede) hovorí počas rokovania Euroskupiny s jej šéfom Jeroenom Dijsselbloemom (vľavo) a raditeľom európskej sekcie MMF Poulom M. Thomsenom.

Aj v nedeľu ministri financií eurozóny hľadali riešenie pre Grécko. Pripravili odporúčanie pre lídrov eurozóny. Summit celej EÚ, plánovaný na nedeľu, bol zrušený, stretnú sa len šéfovia krajín platiacich eurom. Už sobota mala byť kľúčovým dňom pre Grécko, mala mu otvoriť cestu k novému balíku pomoci. Ani deväťhodinové rokovanie ministrov financií však neprinieslo výsledky.

Grécky parlament aj s pomocou hlasov opozície odobril reformné návrhy premiéra Alexisa Tsiprasa pre veriteľov, ktoré majú krajine ušetriť až 14 miliárd eur. Za to by Grécko mohlo dostať trojročnú pomoc vo výške 74 miliárd eur. Grécke návrhy potom posudzovala Euroskupina, ktorá mala dať odporúčanie lídrom eurozóny, ako v prípade Grécka ďalej postupovať.

15.00 Rokovania s Gréckom o treťom záchrannom balíku finančnej pomoci sa nebudú môcť začať skôr, než vláda v Aténach zmení daňový a dôchodkový systém a kým neposilní nezávislosť štatistického úradu. Vyplýva to z návrhu záverov stretnutia, z ktorého citovala agentúra Reuters. „Euroskupina … dospela k záveru, že ešte neboli vytvorené základy pre začiatok rokovaní o novom (záchrannom) programe,“ uvádza sa v texte.

Sledujte aj online spravodajstvo agentúry ČTK

13.20 Grexitu treba zabrániť, tvrdí luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn. Bolo by to osudné pre nemeckú reputáciu v únii aj vo svete, povedal pre Süddeutsche Zeitung. Zodpovednosť Nemecka je veľká dodal. Podľa neho by to vyvolalo roztržku s Francúzskom, čo by bolo pre Európu katastrofou.

13.00 Nesmieme dopustiť, aby Grécko opustilo eurozónu. Podľa novín Il Messaggero to uviedol taliansky premiér Matteo Renzi s tým, že nemeckej vláde povie, že musí hľadať kompromis a neponižovať Atény. "Zdravý rozum musí zvíťaziť a dohodu musíme uzatvoriť. Taliansko nechce, aby Grécko opustilo eurozónu a Nemecku hovorím – dosť je dosť,“ vyhlásil Renzi. "Teraz, keď (grécky premiér Alexis) Tsipras predložil návrhy v súlade s požiadavkami, musíme určite podpísať dohodu. Ponižovanie európskeho partnera, keď sa Grécko vzdáva, je nemysliteľné,“ povedal Renzi. Renziho hovorca zatiaľ nepotvrdil tieto výroky.

11.55 Slovenský minister Peter Kažimír sa domnieva, že dohoda v nedeľu nie je možná. Bude sa dať pripraviť len určité odporúčania pre lídrov krajín eurozóny. „Narušenie dôvery je tak hlboké, že nie je možné dôjsť k dohode,“ poznamenal. Grécka vláda podľa neho v posledných niekoľkých mesiacoch urobila príliš veľa jednostranných krokov. Obnove dôvery by pomohlo, keby teraz sama začala presadzovať reformné kroky, myslí si Kažimír.

11.50 Nemecko podľa vysokopostaveného poslanca vládnej Syrizy Dimitrisa Papadimulisa sa snaží Grécko ponížiť alebo zvrhnúť jeho vládu. „Ide tu o to ponížiť Grécko a Grékov, alebo zvrhnúť vládu (premiéra Alexisa) Tsiprasa,“ povedal Papadimulis televíznej stanici Mega TV.

11.25 Ak sa vláda v Aténach a jej európski partneri dohodnú na treťom záchrannom programe pre Grécko, v prospech tejto dohody ešte budú musieť zahlasovať poslanci najmenej ôsmich národných parlamentov krajín eurozóny, vrátane Slovenska. V nemeckom Bundestagu budú dohodu schvaľovať na dvakrát. Viac v článku Pomoc Grécku musí schváliť osem parlamentov, aj slovenský.

11.15 „Hlavnou prekážkou dohody je nedostatok dôvery,“ povedal pri príchode na rokovanie taliansky minister Pier Carlo Padoan. Na tento problém už počasb soboty poukazovali viacerí ministri.

11.00 Euroskupina sa konštruktívne snaží nájsť riešenie veľmi zložitej situácie okolo Grécka, možnú dohodu nikto neblokuje, povedal fínsky minister financií Alexander Stubb pred pokračovaním rokovania. „Hovoríme, že to, čo teraz Gréci ponúkli už v tejto fáze jednoducho nestačí,“ poznamenal Stubb.

10.50 Summit lídrov Európskej únie, ktorý mal byť v nedeľu, zrušili. Stretnú sa len predstavitelia krajín platiacich eurom.

SOBOTA

00.00 Stretnutie ministrov sa začalo v sobotu približne o 15:30 h, skončilo sa pred polnocou bez záveru. Ministri budú v debate o Grécku pokračovať v nedeľu od 11:00 h SELČ. Podľa Jeroena Dijsselbloema išla sobotná debata do hĺbky, hovorilo sa o finančných otázkach, ale aj o probléme dôveryhodnosti sľubov gréckej vlády. „Je to veľmi zložité, ale práca pokračuje. To je všetko, čo môžem povedať,“ poznamenal šéf euroskupiny pri odchode. „Stále je nádej,“ povedal eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici.

22.30 K dohode je ďaleko, navyše sa objavili správy, že Fínsko nebude súhlasiť s pomocou Grécku. Kľúčový výbor fínskeho parlamentu nariadil ministrovi financií Alexandrovi Stubbovi, aby na zasadnutí svojich kolegov z eurozóny v Bruseli vyjednával o odchode Grécka z eurozóny. Uviedla to večer fínska verejnoprávna televízia YLE. Parlament to nepotvrdil a Stubb na sieti Twitter už popoludní napísal, že nemá právo zverejniť mandát, ktorý mu výbor dal. VIac v článku Pomoc Grécku môže vo Fínsku položiť vládu.

19.50 Nemecké ministerstvo financií ako jednu z možností ďalšieho postupu v gréckej kríze navrhuje päťročné pozastavenie členstva Grécka v eurozóne. Napísal to denník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a podľa agentúry AFP to povedal aj jeden zo zdrojov na sobotňajších krízových rokovaniach ministrov financií eurozóny v Bruseli. Grécky činiteľ, ktorý sa rozhovorov zúčastňuje, ale agentúre Reuters povedal, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na rokovaniach nič také nenadhodil. Viac v článku Schäubleho návrhy pre Grécko: Majetkový fond alebo pauza v eurozóne.

19.00 Grécko bude do júla 2018 potrebovať novú finančnú pomoc v objeme približne 74 miliárd eur. Uviedla to Európska komisia v podkladoch pre zasadnutie euroskupiny. Dokument dodáva, že Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje túto sumu o štyri miliardy eur vyššie. Viac v článku Grécko si situáciu zhoršilo, teraz potrebuje 74 miliárd eur.

16.15 Zachovať spoločnú európsku menu si želá 84 percent Grékov, zatiaľ čo návrat k drachme chce 12 percent obyvateľov Grécka. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Metron Analysis pre grécky denník Parapolitika. Ďalší prieskum, ktorý uskutočnila grécka Macedónska univerzita, ukázal, že voliči vládnej ľavicovej strany Syriza sú v otázke eura rozdelení. Pre drachmu ich je 40 percent, zatiaľ čo euro chce zachovať 47,5 percent respondentov.

15.40 Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble: „Nie sme pripravení akceptovať výpočty, ktoré nie sú vierohodné.“

15.10 Peter Kažimír vidí ako obrovský problém udržateľnosť gréckeho dlhu. Tvrdí, že grécke návrhy boli dostatočné pre druhý záchranný program, ale nie pre tretí. Slovensko už skôr potvrdilo, že nepodporí nominálny odpis gréckeho dlhu.

15.00 Bude to ťažké stretnutie, povedal šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Znie veľa kritiky, z fiškálneho pohľadu aj z čo sa týka reforiem. Ale je tu otázka dôvery. Urobí grécka vláda to, čo sľubuje? Ako si získajú dôveru?

13.50 Už si nemôžeme dovoliť luxus dlho hovoriť a obrusovať hrany, tento víkend musíme rozhodne konať, tak či onak, napísal slovenský minister financií Peter Kažimír pre denník Financial Times. Horšie než priateľský rozchod by bolo, keby sa Grécko alebo eurozóna dostali do stavu zombie – ani nie celkom mŕtvi, ale ani živí.

13.30 Francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron považuje za nutné znížiť Grécku jeho dlhovú záťaž, pre podporu rastu krajiny sú nutné aj investície. Eurokomisár Pierre Moscovici uviedol, že Grécko spravilo významné gesto, ale musí spraviť reformy. Sobotu nazval dôležitým dňom pre eurozónu aj Európu.

13.00 Podľa litovského ministra financií Rimantasa Šadžiusa Euroskupina musí posúdiť Tsiprasovu dôveryhodnosť. „Musíme spraviť najlepšie rozhodnutie pre eurozónu. Musíme zhodnotiť, či je to konštruktívne a realistické. Nemáme právo slepo požičiavať peniaze daňových poplatníkov, musíme mať istotu, že sa vrátia späť“.

12.30 Výsledok rokovania ministrov financií je úplne otvorený, uviedol hovorca nemeckého ministerstva financií Frank Paul Weber. Viaceré iné zdroje uvádzajú, že šance sú 50:50 alebo 60:40 za dohodu. Weber odmietol komentovať článok nemeckého bulvárneho denníka Bild, ktorý napísal, že šéf nemeckého rezortu financií Schäuble považuje grécky návrh za „nedostatočný“ a je proti ďalšiemu vyjednávaniu s vládou v Aténach. Grécky exminister financií Janis Varufakis obvinil v The Guardian nemeckého ministra financií Schäubleho, že chce vytlačiť Grécko z eurozóny.

Zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu podľa únijných zdrojov informovali členské krajiny eurozóny, že „za určitých podmienok vidia návrhy gréckych úsporných opatrení ako základ pre rokovania o novom záchrannom balíku z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM)“.

Silne zadlžené Grécko potrebuje novú finančnú pomoc na odvrátenie platobnej neschopnosti. Výmenou Atény medzinárodným veriteľom ponúkajú komplex úsporných reforiem, ktoré majú vylepšiť bilanciu gréckeho rozpočtu.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna