Schäubleho návrhy pre Grécko: Majetkový fond alebo pauza v eurozóne

Napísal to denník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) a podľa agentúry AFP to povedal aj jeden zo zdrojov na sobotňajších krízových rokovaniach ministrov financií eurozóny v Bruseli. Grécky činiteľ, ktorý sa rozhovorov zúčastňuje, však agentúre Reuters povedal, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na rokovaniach nič také nenadhodil.

11.07.2015 20:19
Grécko, dôchodcovia Foto: ,
Dôchodcovia aj v piatok čakali pred gréckou národnou bankou, aby sa dostali k časti svojich dôchodkov.
debata (40)

Nemecká agentúra DPA neskôr večer uviedla, že podľa jej informácií nápad odsúhlasila nemecká kancelárka Angela Merkelová aj líder SPD Sigmar Gabriel. Existuje údajne tiež písomná verzia návrhu, napísal na Twitteri spravodajca nemeckej televíznej stanice ZDF Stefan Leifert.

Hovorca nemeckého ministerstva financií Frank Paul Weber už skôr povedal, že výsledok sobotňajšieho rokovania je úplne otvorený, a odmietol komentovať články nemeckej tlače k ​​údajným stanoviskám svojho úradu.

Denník Bild napísal, že Schäuble považuje grécky návrh za „nedostatočný“ a že je proti ďalšiemu vyjednávaniu. Aj podľa FAS si ministerstvo myslí, že grécke návrhy nejdú dostatočne ďaleko. „Týmto návrhom chýbajú zásadné reformy, ktoré by modernizovali krajinu a priniesli jej dlhodobý hospodársky rast a udržateľný rozvoj,“ citoval denník z dokumentu ministerstva.

Schäubleho úrad podľa denníka predložil dva alternatívne návrhy ďalšieho postupu. Podľa prvého by Atény svoje návrhy urýchlene vylepšili a do fondu, z ktorého by sa splácal grécky dlh, by presunuli grécky majetok v hodnote 50 miliárd eur. Druhý scenár navrhuje, aby si Grécko vzalo „timeout“, keď by na najmenej päť rokov prerušilo členstvo v eurozóne a počas tohto obdobia by reštrukturalizovalo svoj dlh.

Grécka vláda vo štvrtok odovzdala predstaviteľom eurozóny reformný plán zahŕňajúci tvrdé úsporné opatrenia, podobné tým, ktoré grécki voliči v nedeľňajšom referende s veľkou prevahou odmietli. Zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu informovali členské krajiny eurozóny, že za určitých podmienok sú nové grécke návrhy „základom pre rokovania o novom záchrannom programe Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM)“.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna