V Bruseli bolo rušno, ale v Aténach to vrie

Reakcie na vyostrený priebeh summitu eurozóny, ktorá požaduje od Grécka tucet ťažkých opatrení na obnovenie vzájomnej dôvery, sú medzi Grékmi zmiešané.

13.07.2015 04:53
debata (23)
Grécke slovo nie na transparente pred... Foto: Yannis Behrakis
Grécko, eurozóna, oxi Grécke slovo nie na transparente pred parlamentom v Aténach. Vyjadruje postoj mnohých Grékov k požiadavkám veriteľov.

Zatiaľ čo na politickej scéne kulminuje hlboké rozčarovanie najmä v rozpadajúcom sa vládnom tábore, medzi obyčajnými občanmi zúri konflikt na sociálnych sieťach.

Politické postoje k rokovaniam v eurozóne kopírujú u väčšiny strán to, ako sa zachovali pri sobotňajšom hlasovaní parlamentu, kde vládna koalícia spoločne s proeurópsku opozíciou podporila vyjednávacie úsilie premiéra Alexisa Tsiprasa.

Vo vládnom tábore, v ktorom sa už objavili prvé trhliny, sa ale teraz vytvárajú neprekonateľné priepasti. V Tsiprasovej ľavicovej formácii stále ostrejšie proti eurozóne vystupuje ľavicová platforma, ku ktorej sa nepriamo hlási aj predsedníčka parlamentu Zoi Konstantopuluová, ktorá vyzvala na „ozbrojený odpor“ proti európskym vydieračom.

Vodca koaličných Nezávislých Grékov Panos Kammenos naznačil možnosť opustenia vlády, keď vyhlásil, že jeho strana neprijme nič, čo by presahovalo návrhy, s ktorými Tsipras odletel do Bruselu. Už teraz je pritom jasné, že podmienky veriteľov sú tvrdšie, než si súčasná vláda vôbec dokázala predstaviť. Špekuluje sa, že Tsipras bude nútený vyhlásiť na jeseň predčasné voľby.

V gréckych televíznych a rozhlasových staniciach sa vedú rozohnené diskusie najmä medzi príslušníkmi jednotlivých strán. Predstavitelia súčasnej vládnej koalície a opozície, ktorá bola skôr pri moci, sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za vzniknutú situáciu. Tiež sa sporia, či je vôbec možné 12 požadovaných podmienok eurozóny splniť sériou rýchlo odsúhlasených zákonov v parlamente iba za tri dni. Veritelia chcú podľa všetkého na splnenie ultimáta čakať len do stredy.

Živé reakcie sú tiež na internete, kde odporcovia ďalších úsporných opatrení a Tsiprasovi obdivovatelia vyzývajú premiéra, aby v ničom neustupoval, urýchlene opustil summit a hrdo s hlavou vztýčenou sa vrátil do vlasti.

Jeho odporcovia mu vyčítajú, že svojim „fanfarónstvom“ priviedol krajinu prakticky na pokraj záhuby. „Máme v krajine vojnu, Alexis, s ignoranciou, nezáujmom a lenivosťou. Buď už dospelým, vráť sa domov, nech môžeš ísť zajtra konečne makať,“ reagovala autorka jednej z početných internetových petícií. Veľa je namierených proti Tsiprasovi, ale aj v jeho prospech.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna