Trhy ocenili dohodu s Gréckom, európske akcie rástli

Európske akciové trhy v pondelok výrazne spevnili. Trhy reagovali najmä na správy o podmienečnej dohode medzi eurozónou a Gréckom. Dohoda umožní Grékom zachovať si euro.

13.07.2015 20:20
debata (1)

Západoeurópsky index FTSEurofirst 300 hneď na začiatku obchodovania pridával asi jedno percento, potom sa jeho rast ešte zrýchlil. Obchodovanie nakoniec zakončil na 1572,05 bodu so ziskom 1,88 percenta. Podobný vývoj zažil tiež index Euro STOXX 50, ktorý sleduje popredné akcie v eurozóne. Indikátor spevnil o 1,75 percenta na 3590,43 bodu.

Trh ťahali nahor predovšetkým akcie bankových spoločností v eurozóne, ktorých index pridal viac ako dve percentá. Nahor pritom zamierili burzy vo Frankfurte, Paríži a Londýne, ktorých zisky sa pohybovali od jedného do dvoch percent.

Aténska burza je od 26. júna zatvorená, akcie gréckych firiem obchodovaných v Spojených štátoch v pondelok prevažne spevňujú.

Predseda rokovaní členských krajín EÚ Donald Tusk v pondelok ráno po celonočnom summite hláv krajín eurozóny oznámil, že Grécko bude môcť začať rokovať o treťom programe pomoci zo záchranného fondu pod podmienkou rýchleho začatia tvrdých reforiem. Podľa neho sa na tom zhodli všetky členské krajiny.

Európske akcie v nádeji na dohodu s Gréckom silne rastú od polovice minulého týždňa. Niektorí ale nabádajú k opatrnosti, dohodu totiž ešte musia schváliť parlamenty v Grécku, Nemecku a ďalších krajinách.

Analytik spoločnosti Standard Life Investments Andrew Milligan podľa agentúry Reuters povedal, že keď opadli najväčšie obavy, dostavila sa na úľava. Vďaka tomu začali akcie spevňovať a investori boli trochu ochotnejší púšťať sa do rizikovejších transakcií. „Keď ale prechádzame detaily, je veľmi zreteľné, že bude potrebné prekonať mnoho prekážok, predovšetkým v Aténach,“ povedal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna