Varufakis: Dohoda s Gréckom je novou Versailleskou zmluvou

Dohoda Grécka s eurozónou, ktorú ráno uzavreli v Bruseli, je „novou Versailleskou zmluvou“ a správanie veriteľov voči Aténam je „politikou ponižovania“. Vo svojom prvom komentári od nedávnej rezignácie to bývalý grécky minister financií Janis Varufakis povedal pre austrálsky rozhlas ABC.

13.07.2015 21:51
Janis Varufakis Foto:
Grécky exminister financií Janis Varufakis tvrdí, že veritelia Atény ponižujú.
debata (234)

Pre britský denník New Statesman sa zase vyjadril, že demokcia bol ignorovaná a Grécko počas rokovaní umlčali.

„Toto je politika ponižovania. Trojka veriteľov si premiéra Alexisa Tsiprasa vychutnala za každé slovko kritiky, ktoré na ich adresu povedal za posledných päť rokov,“ uviedol Varufakis. Z ministerskej funkcie odstúpil minulý týždeň v pondelok, deň po gréckom referende, v ktorom voliči odmietli plán medzinárodných veriteľov na úsporné opatrenia.

Vo svojom vyhlásení vtedy Varufakis uviedol, že sa pre rezignáciu rozhodol preto, aby Tsiprasovi uľahčil dohodu s veriteľmi, pretože niektorí z predstaviteľov EÚ ho vraj nemajú v láske.

„Toto nemá nič spoločné s ekonomikou. Nemá to nič spoločné s tým, aby sa Grécko dostalo na cestu ekonomického oživenia. Je to nová Versailleská zmluva a premiér to vie,“ dodal Varufakis. Podobné prirovnanie použil Varufakis už vo februári krátko po svojom uvedení do funkcie.

Vtedy v nemeckej televízii hovoril o nebezpečenstve „príliš dlhého ponižovania hrdého národa“ a urobil paralelu medzi dnešným Gréckom, ktoré zápasí s požiadavkami na úspornú politiku od svojich veriteľov a Nemeckom v 30. rokoch. Nemecko sa vtedy vzoprelo Versailleskej zmluve z roku 1919, ktorá bola uzatvorená po jeho porážke v prvej svetovej vojne.

Už po odchode z funkcie, ale ešte pred nedeľňajším summitom, poskytol Varufakis rozhovor aj britskému denníku New Statesman. V ňom sa tiež pustil tvrdo do veriteľov a uviedol, že gréckych predstaviteľov pri rokovaniach umlčali.

Celá euroskupina, teda ministri financií krajín eurozóny, je vraj pod „plnou a absolútnou“ kontrolou Nemecka. Postoj nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubla bol vraj taký, že nebude o ničom diskutovať. Len povedal, že grécka vláda má návrhy prijať, pretože s nimi súhlasil jej predchádzajúci kabinet.

234 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Brusel #eurozóna #summit #Janis Varufakis