Gréci budú mať od pondelka tvrdší život, zdražie ouzo aj musaka

V krízou zmietanom Grécku začne od pondelka platiť výrazné zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Sadzby DPH vzrastú u množstva tovarov a služieb z doterajších 13 na 23 percent. Zvýšenie, ktoré pred pár dňami schválil grécky parlament, je jedným z predpokladov začatia rokovaní s veriteľmi krajiny o novom záchrannom programe, napísala agentúra DPA.

19.07.2015 15:08
debata (8)

Grécka tlač v nedeľu priniesla zoznamy tovarov a služieb, na ktoré sa bude vzťahovať zvýšená sadzba DPH. Platiť bude napríklad vo všetkých baroch a tavernách u podávaných jedál a nápojov.

„Naše ouzo a musaka budú od pondelka, bohužiaľ, drahšie,“ povedal v nedeľu Kostas Sarafis, čašník v taverne Zorbas pod aténsku Akropolou.

Sadzba 23 percent sa bude odteraz vzťahovať aj na všetky spracované potraviny. Bude teda platiť napríklad pre čerstvé alebo hlboko mrazené mäso, ryby, kávu, čaj alebo šťavy. Rovnako tak zdražejú vajcia, cukor, kakao, ryža, múka a mliečne výrobky ako zmrzlina a jogurt; drahšie budú aj hnojivá, kondómy alebo toaletný papier.

Podľa odhadov finančných denníkov prinesie zvýšená DPH štátu len do konca tohto roka dodatočných 800 miliónov eur.

Zvýšenie sadzby DPH je súčasťou prvého balíka úsporných reforiem, ktoré výmenou za finančnú pomoc žiada eurozóna a ktorú schválil grécky parlament v noci na štvrtok. Atény si schválením reforiem otvorili cestu k dohodnutiu záchranného programu vo výške až 86 miliárd eur. Prvé z viacerých reforiem sa okrem DPH týkajú penzií a riadenia gréckeho štatistického ú­radu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna