Dôvera považuje limit doplatkov na lieky za plytvanie ako v Grécku

Rozšírenie ochranného limitu na doplatky za lieky na všetkých dôchodcov, zdravotne ťažko postihnutých, ako i na deti do šesť rokov, bez ohľadu na ich sociálny status, je nezmyselné a ide o zbytočné rozdávanie. Upozorňuje na to zdravotná poisťovňa Dôvera.

22.07.2015 13:27
debata (7)

Takto sa podľa nej stráca logika toho, prečo bol limit zavedený a to, aby ochraňoval pred vysokými doplatkami za lieky sociálne slabšie skupiny obyvateľov. Všetko, čo uhradia nad tento limit, im vracajú poisťovne.

"Ochranný limit je dobrá vec, avšak takéto rozhadzovanie pripomína skôr grécku cestu, je to holý nezmysel, aby aj najbohatší dostali príspevok na lieky,“ skonštatoval generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan. Finančný riaditeľ poisťovne Radomír Vereš poukazuje na to, že nárok na vrátenie peňazí za lieky budú mať nielen deti rodičov, ktorí sú v hmotnej núdzi, ale aj deti zabezpečených rodičov. Nové limity sú súčasťou druhého sociálneho balíčka vlády, v parlamente ich má presadiť trojica poslancov za Smer-SD cez novelu zákona o poskytovateľoch. Aktuálne k návrhu skončilo pripomienkové konanie.

S novelou nesúhlasí aj zdravotná poisťovňa Union. Za pozitívny označila sociálny rozmer novely, najmä z pohľadu poistencov, ktorí sú v zlej sociálnej situácii a nemajú dostatok peňazí na lieky. "No na druhej strane predmetná novela definuje skupiny poistencov, ktoré bez skúmania výšky ich príjmu nie je možné považovať za sociálne slabé skupiny, ktoré sú doplatkami liekov ohrozené,“ konštatuje hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Obe súkromné poisťovne poukazujú aj na retroaktivitu novely. Dôvera tvrdí, že im to skomplikuje prácu, budú mať len dva mesiace na to, aby to všetko prepočítali a zmenili informačné systémy. Ak bude novela schválená, nadobudne účinnosť od októbra tohto roka, avšak s tým, že podľa nových pravidiel sa majú poisťovne riadiť už pri prepočte limitov, ktoré budú robiť za tretí kvartál. "Keby sme to mali počítať za kvartál, ktorý nastane od októbra je to stihnuteľné, ale keďže to budeme musieť počítať za kvartál, ktorý už ubehol, čiže retroaktívne, tak problémy tam sú. Samozrejme dajú sa zvládnuť, ale na úkor iných vecí,“ povedal Kultan. Takto budú poisťovne vracať doplatky po novom už za tretí štvrťrok, robiť to budú počas štvrtého kvartálu, pričom stihnúť to musia najneskôr do konca decembra. Vereš tvrdí, že populizmus tohto návrhu je zrejmý práve z toho načasovania, jeho retroaktivita totiž zabezpečí, že doplatky sa podľa nových pravidiel budú vracať už pred voľbami, ak by išlo o štandardný postup, stalo by sa tak až po voľbách.

Union upozorňuje na to, že ak návrh prejde, bude to pre poisťovne znamenať výrazné finančné zaťaženie, ktoré nie je kompenzované zo strany štátu. "Je potrebné si uvedomiť, že objem zdrojov v zdravotníctve je značne obmedzený, t. z., že ak budeme musieť v jednej oblasti zdravotnej starostlivosti zdroje navýšiť, v inej oblasti ich budeme musieť znížiť,“ uviedla Smatanová.

Union za minulý rok vrátil na doplatkoch za lieky viac ako 75 tisíc eur, pri nových limitoch táto suma stúpne na minimálne pol milióna eur. Dôvera odhaduje, že bude vracať okolo troch miliónov ročne, v súčasnosti je to približne pol milióna. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v minulom roku poslala svojim poistencom naspäť 1,2 mil. eur, nové odhady nateraz nedáva. "Napriek tomu, že poisťovňa s týmito dodatočnými nákladmi nepočítala vo svojom obchodno-finančnom pláne, VšZP bude rešpektovať zmenu legislatívy a vyčlení na tento účel dostatočné finančné prostriedky,“ uviedla hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

Predkladatelia návrhu odhadujú dopad na rozpočty zdravotných poisťovní vo výške desať miliónov eur. Návrh rozširuje okruh poistencov, ktorých sa má ochranný limit týkať. Po novom sa má vzťahovať na všetky zdravotne ťažko postihnuté osoby, invalidných a starobných dôchodcov, bez ohľadu na výšku ich príjmu. V súčasnosti má nárok na vrátenie doplatkov za lieky len určitá skupina z týchto poistencov, rozhoduje pritom výška ich príjmu. Návrhom sa tiež znižuje ich spoluúčasť, štvrťročne tak za lieky uhradia najviac 25 eur oproti súčasným 30, resp. 45 eurám. Ochranný limit sa zároveň rozširuje aj na deti do šesť rokov, ktoré by nemali štvrťročne za lieky zaplatiť viac ako osem eur, ak pôjde o dieťa ťažko zdravotne postihnuté, lieky ho nebudú stáť nič.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #Union #zdravotná poisťovňa