Nový plynovod na Ukrajinu? Eustream tvrdí, že nie

Situácia okolo plynových prepojení na východe Slovenska začína byť rušná. Zvýšenie toku plynu smerom na Ukrajinu počas posledných dní na žiadosť ukrajinskej strany nemusí byť len na úrovni 40 miliónov kubíkov plynu denne. Slovenský prepravca plynu Eustream potvrdil, že pre rastúci dopyt zvažuje ešte väčšie dodávky plynu.

23.07.2015 13:30
plyn, Ukrajina, Foto: ,
Ilustračné foto
debata (34)

Po tom, ako pre nezhody ohľadom ceny Rusi od komodity Ukrajincov odpojili, dopyt zo strany Ukrajiny stagnoval. Kyjev dovoz zo Slovenska, ktoré je jeho hlavným zásobovateľom, zvyšuje tri týždne po zastavení dodávok.

„Na žiadosť ukrajinskej strany zvažujeme možnosť navýšenia kapacity vojanského plynovodu zo súčasných 40 na 54 miliónov kubíkov plynu denne,“ skonštatoval včera Vahram Chuguryan, hovorca prepravnej spoločnosti Eustream. Ukrajinská spoločnosť Ukrtransgas pritom len v utorok zvýšila odber plynu zo Slovenska o 41 percent.

„Eustream by mohol navýšiť kapacitu toku na 54 miliónov kubíkov plynu denne. Majú na to kapacity,“ hovorí energetický expert Karel Hirman. Podľa analytika EnergiepreVas Jozefa Badidu navýšenie tzv. malého reverzu z Voján do Užhorodu na spomínanú kapacitu je možné iba v dvoch prípadoch. „Buď postavia nový plynovod, alebo zvýšia tlak na kompresorovej stanici,“ povedal Badida.

Zástupcovia Eustreamu už pritom pri navýšení kapacity na 40 miliónov kubíkov plynu denne konštatovali, že pri preprave idú na maximum. Starosta obce Vysoká nad Uhom Ján Hrešan denníku Pravda prezradil, že v rámci obce sa mali spoločnosti Eustream vyjadriť k prípadnému novému plynovému prepojeniu, ktoré podľa mapy smerovalo na Ukrajinu. „Žiadali nás, aby sme sa vyjadrili, či potrubiu neprekážajú nejaké inžinierske siete,“ hovorí Hrešan. Informácie o budovaní nového plynovodu smerom na Ukrajinu však Eustream odmietol.

„Na žiadosť ukrajinskej strany zvažujeme možnosť navýšenia kapacity vojanského plynovodu zo súčasných 40 na 54 miliónov kubíkov plynu denne,“
Vahram Chuguryan, hovorca prepravnej spoločnosti Eustream

Ukrajinská strana sa pritom dlhodobo snaží o otvorenie takzvaného veľkého reverzu, pomocou ktorého by sa dalo zo Slovenska prepraviť až 250 miliónov kubíkov plynu denne, čím by sa Ukrajina mohla stať úplne nezávislá od plynu z Ruska. Podľa vyjadrení zástupcov Eustreamu či Gazpromu by to však bolo v rozpore s doterajšími zmluvami.

Ukrajina si doteraz stihla naplniť svoje zásobníky na úroveň 12,6 mld. kubíkov plynu. Na to, aby bola Ukrajina pripravená na zimu, ich musí naplniť na 18 až 19 miliárd kubíkov. Ak by odoberali plyn iba zo Slovenska, tak by to do jesenných mesiacov pri súčasnom tempe mohli stihnúť. „Či si zásobníky stihnú naplniť, bude závisieť aj od toho, či budú mať peniaze,“ dodáva Hirman. Ukrajincov by malo čakať aj ďalšie rokovanie s ruskou stranou ohľadom dodávok plynu sprostredkované Európskou komisiou.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #plynovod #Eustream #Ukrajina