KDH chce hlavy daniarov za zlé údaje na zúčtovanie

Situáciu na finančnej správe, ktorá zasielala zdravotným poisťovniam ako aj Sociálnej poisťovni nesprávne údaje na výpočet ročného zúčtovania, resp. na výpočet sociálnych odvodov, treba bezodkladne preveriť.

31.07.2015 15:40
debata (7)

Žiadajú to predstavitelia opozičného hnutia KDH, podľa ktorých ide o bezprecedentné zlyhanie kompetentných na finančnej správe SR. Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan na piatkovom brífingu zároveň upozornil, že vysvetlenia finančnej správy sú nedôveryhodné, keďže na problém bola opakovane upozorňovaná, dokonca aj Sociálnou poisťovňou. Sociálna poisťovňa pre problémy spôsobené finančnou správou musela posunúť splatnosť odvodov.

KDH zároveň pripomína, ako sa premiér Robert Fico a minister financií Peter Kažimír vyjadrovali pri zlyhaní informačného systému finančnej správy počas posledných parlamentných volieb. Podľa Abrhana by si teraz mali zachovať svoj vtedajší principiálny postoj a žiadať vyvodenie zodpovednosti vo vedení finančnej správy. Ako dodal podpredseda KDH Miloš Moravčík, ak by podobne, ako teraz finančná správa, pochybil občan, okamžite by dostal pokutu a štátne orgány by ho riešili. „Sme presvedčení, že táto kauza nemôže skončiť tým, že sa zametie pod koberec, ale musí byť vyvodená osobná zodpovednosť za vzniknutú situáciu,“ dodal. Predstavitelia KDH zároveň v piatok odovzdali na podateľni rezortu financií list ministrovi Kažimírovi, v ktorom žiadajú bezodkladné preverenie situácie na finančnej správe.

Zdravotné poisťovne najprv dostali údaje potrebné na vykonanie ročného zúčtovania zdravotného poistenia o niekoľko týždňov neskôr ako minulý rok. Neskôr sa ukázalo, že niektoré z nich sú nesprávne. Upozornila na to zdravotná poisťovňa Dôvera, podnet dostala od vlastných poistencov. Výsledky ročného zúčtovania zvykne svojim klientom posielať skôr ako ostatné dve poisťovne. Jednému z klientov dokonca vypočítali nedoplatok 7 tis. eur, pričom jeho ročný príjem bol len 4 tis. eur. Poisťovniam údaje z finančnej správy sprostredkováva Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Chybné údaje pripúšťajú aj poisťovňa Union a VšZP.

Problémy so zasielaním údajov zo strany finančnej správy k informáciám o výške sociálnych odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby zaevidovala aj Sociálna poisťovňa. Tá na meškanie dodávok údajov zo strany finančnej správy reagovala avízom o predĺžení termínu splatnosti sociálnych odvodov za júl z pôvodného termínu 10. augusta tohto roku na 2. septembra 2015. Ako však upozornil podpredseda SaS Jozef Mihál, poisťovňa týmto postupom porušuje zákon, keďže termíny na platby odvodov sú stanovené zákonom.

V piatok následne Sociálna poisťovňa informovala, že vzhľadom na nesprávne údaje zaslané z finančnej správy pozastavila zasielanie oznámení o odvodovej povinnosti živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám. Ak niektoré samostatne zárobkovo činné osoby oznámenie zo Sociálnej poisťovne dostali, mali by ho podľa hovorcu poisťovne Petra Višvádera ignorovať a v nasledujúcich dňoch očakávať novú zásielku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #KDH #zúčtovanie