Nemecké automobilky kupujú od Nokie mapovú službu HERE

Skupina nemeckých automobiliek Daimler, Audi a BMW sa dohodla so spoločnosťou Nokia, že od nej za 2,5 miliardy eur kúpi mapovú službu HERE. Uviedlo to v pondelok konzorcium automobiliek, ktoré tak potvrdilo predchádzajúce správy v médiách.

03.08.2015 11:04
debata

Výrobcovia áut uviedli, že budú mať v mapovej službe každý rovnaký podiel, žiadna z firiem sa vraj nebude usilovať o získanie väčšiny.

Nokia predáva svoje aktivity v oblasti máp, lebo sa chce zamerať na integráciu spoločnosti Alcatel Lucent.

Fínska spoločnosť oznámila, že trhová hodnota transakcie predstavuje približne 2,8 miliardy eur. Suma totiž zahŕňa aj záväzky mapovej divízie vo výške takmer 300 miliónov eur, ktoré konzorcium prevezme. Obchod by mal byť dokončený v prvom štvrťroku budúceho roka.

Mapy s vysokým rozlíšením a s aktuálnymi dopravnými informáciami sú nevyhnutné pre automobily so samoriadením, ktoré sa teraz testujú. Experti očakávajú, že sa tieto vozidlá v budúcom desaťročí stanú hlavným prúdom v automobilovom priemysle.

„Pre automobilový priemysel to predstavuje základ nových asistenčných systémov a napokon úplne autonómneho riadenia,“ uviedli automobilky v spoločnom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Mapová služba HERE dodáva dáta pre zisťovanie polohy v takmer 200 krajinách a vo viac ako 50 jazykoch. Je jedným z hlavných poskytovateľov týchto služieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #automobilky #Mapy