Slovenské banky vykázali najvyšší zisk od roku 2011

Slovenským bankám sa darí zlepšovať svoje hospodárenie aj v dobe existujúcich nízkych úrokových sadzieb.

10.08.2015 12:20
debata (33)

Komerčné banky v krajine aj vďaka vyšším výnosom z poplatkov vykázali v prvom tohtoročnom polroku najvyšší zisk od roku 2011. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila slovenská centrálna banka.

Bankový sektor na Slovensku vykázal za obdobie od januára do konca júna zisk po zdanení vo výške 354 miliónov eur, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje nárast o 18,2 percenta.

Hlavný zdroj príjmov bánk, a to čistý úrokový výnos, sa napriek vyššiemu objemu poskytnutých pôžičiek v sledovanom období znížil o 1,2 percenta na 929 miliónov eur. Dôvodom bol podľa slovenskej bankovej asociácie pokles úrokov.

Naopak, komerčné banky viac zarobili na poplatkoch. Čistý výnos z poplatkov za polrok stúpol o 13,1 percenta na 267 miliónov eur. Okrem vyšších výnosov z poplatkov zisk bankového sektora pozitívne ovplyvnilo aj zníženie sadzby zvláštnej bankovej dane.

Banky na Slovensku zvýšili v tohtoročnom prvom polroku celkový objem poskytnutých úverov klientom, a to medziročne o 8,2 percenta na 41,3 miliardy eur. Tradične rýchlejšie rástol objem pôžičiek obyvateľstvu ako podnikom. Podiel zlyhaných úverov sa nezmenil. Vklady klientov v bankách stúpli o 6,9 percenta na viac ako 48 miliárd eur.

Najväčšie peňažné ústavy na Slovensku patria zahraničným bankovým skupinám. Tie do slovenského bankového sektora vstúpili po tom, keď krajina peňažné ústavy v minulosti ozdravila a ponúkla investorom.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #banky