Automobilka Jaguar Land Rover si pre nový závod vybrala Slovensko

Automobilka Jaguar Land Rover (JLR) si vybrala Slovensko, investícia za 1,5 miliardy eur by tak mala skončiť pri Nitre. Informovali o tom Financial Times.

11.08.2015 10:15 , aktualizované: 11:27
Land Rover Foto:
Automobilka Jaguar Land Rover si pre vybudovanie prvého závodu mimo Veľkej Británie vybrala Slovensko.
debata (439)

Automobilka by mala zamestnať 6-tisíc ľudí a ročne vyprodukovať 300-tisíc áut. S výrobou áut by sa malo začať v roku 2018.

Podľa informácií agentúry Reuters automobilka informovala, že nový závod na Slovensku zohrá dôležitú úlohu pre rozšírenie výroby ľahších modelov. „S už zavedeným automobilovým priemyslom na vysokej úrovni je Slovensko atraktívnou rozvojovou príležitosťou,“ povedal generálny riaditeľ Ralf Speth.

JLR uviedla, že teraz spracováva štúdiu pre nitriansku továreň. Nitre dala prednosť pred inými lokalitami vďaka dobrej infraštruktúre a výbornému dodávateľskému reťazcu. Na Slovensku chce vyrábať luxusné autá s hliníkovou karosériou.

Vláda podpísala s automobilkou memorandum

Automobilka podpísala so slovenskou vládou predbežnú dohodu o postavení nového závodu.

Ohľadom investície sa konalo mimoriadne zasadnutie vlády. Brífing premiéra Roberta Fica po rokovaní trval veľmi krátko. Oznámil na ňom iba podpis „významného dokumentu“ s Jaguar Land Rover.

„Úmysel, ktorý sme spoločne ohlásili v tomto dokumente, vnímame ako významný krok na ceste k získaniu strategickej investície s pozitívnym dopadom pro Slovensko a pre celú Európsku úniu,“ uviedol Fico. Dodal, že vládu čaká na ceste k tejto strategickej investícii ešte množstvo náročných rokovaní.

Premiér Robert Fico s ministrom financií Petrom... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Robert Fico, Peter Kažimír Premiér Robert Fico s ministrom financií Petrom Kažimírom na krátkom brífingu po mimoriadnom rokovaní vlády.

Konečné rozhodnutie o umiestnení závodu na Slovensku urobí automobilka ešte tento rok. O továreň sa okrem Slovenska uchádzala aj Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Turecko, neskôr sa výber zúžil na Poľsko a Slovensko.

Slovensko si vlani udržalo pozíciu najväčšieho výrobcu automobilov v prepočte na obyvateľa, hoci produkcia vozidiel v krajine prvýkrát od roku 2009 klesla, a to na 971 160 vozidiel z rekordných 987 718 áut v roku 2013.

Poliaci sú sklamaní

Rozhodnutie automobilky zaznamenala aj poľská tlač. Gazeta Wyborcza (wyborcza.biz) cituje správu Financial Times pod titulkom Jaguár si vybral Slovensko. Poľsko prehralo. V článku konštatuje, že nepomohli ani obrovské daňové stimuly. Informácia priniesla rozčarovanie, pretože skoršie informácie indického denníka „Economic Times of India“ hovorili o tom, že Poliaci by mali v cieľovej rovinke predstihnúť Slovákov. Pre Poľsko vraj hovorila kvalifikovaná pracovná sila, nízka cena práce a najmä „obrovské dotácie“ a bonusy, ktoré však indické periodikum bližšie nešpecifikovalo. Server Superauto skonštatoval v titulku, že Poľsko prehralo vojnu o fabriku. Bankier.pl pripomenul, že získaním investície Jaguáru sa zväčšia rozmery slovenskej automobilovej „monokultúry“.

Puls Biznesu uviedol, že Poľsko ponúklo investorovi priamu pomoc vo výške 83 miliónov eur, ale indický koncern očakával podstatne viac. Slovensko vo finiši vraj ponúklo vyššiu priamu pomoc. Jaguár chcel takisto skorý začiatok stavebných prác, ale Poľsko nemalo pripravené lokality tak, aby ich mohlo rýchlo vysporiadať. Puls Biznesu citoval stanovisko ministerstva hopodárstva, ktoré konštatovalo, že prijíma rozhodnutie investora. Rokovania boli zložité a poľská strana nebojovala o investora za každú cenu (viac v článku Slováci ponúkli Jaguaru privysokú podporu, tvrdia Poliaci).

.

AUTOMOBILOVÉ SLOVENSKO (2014)
Počet vyrobených osobných automobilov 972 474 vozov (prvý pokles od roku 2009, aj tak Slovensko vlani potvrdilo pozíciu najväčšieho producenta automobilov v prepočte na obyvateľa)
Podiel automobilového priemyslu na tvorbe HDP 12 percent
Podiel automobilového priemyslu na priemyselnej produkcii krajiny 43 percent
Počet zamestnancov v automobilovom priemysle 80 000
Podiel automobilového priemyslu na exporte 26 percent
Firmy automobilového priemyslu Zväz automobilového priemyslu SR zastupuje 161 firiem z oblasti výroby, predaja, dovozu, výskumu a vývoja automobilov, motocyklov a automobilových súčiastok
Výrobcovia osobných vozidiel Volkswagen (bratislavskému závodu nemeckej automobilky vlani klesla produkcia na 394 474 automo­bilov)
  Kia Motors (automobilka v závode pri Žiline vlani vyprodukovala rekordných viac ako 323 000 vozidiel)
  PSA Peugeot (továreň v Trnave vlani zvýšila produkciu áut o zhruba tri percentá na rekordných asi 255 000 vozidiel)
  Jaguar Land Rover (britská automobilka z indickej skupiny Tata Motors podpísala predbežnú dohodu o postavení nového závodu na Slovensku)
zdroj: Zväz automobilového priemyslu SR (ZAPSR), automobilky

Jaguar zvyšuje kapacity mimo Británie

Jaguar Land Rover postupne zvyšuje počty modelov, ktoré vyrába mimo Británie. Vlani v októbri otvoril v Číne svoju prvú zámorskú továreň a budúci rok má začať produkciu jeho závod v Brazílii. Výrobca luxusných vozidiel sa usiluje o priblíženie produkcie k svojim hlavným trhom.

Jaguar Land Rover vlani vyrobil približne 450 000 vozidiel, ale plánuje výrobu rozšíriť na milión áut ročne. Firma od prevzatia indickou skupinou Tata v roku 2008 ťažila z výrazného posilnenia investícií. V poslednom finančnom roku jej zisk pred zdanením vzrástol na 2,6 miliardy libier, čo bol dvojnásobok výsledku z obdobia pred štyrmi rokmi.

439 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Nitra #Jaguar Land Rover