Slovenským výrobkom ide v Grécku karta

Aj keď zadlžené Grécko musí prijímať drastické úsporné opatrenia, zdá sa, že na záujem o výrobky zo Slovenska to vplyv nemá.

11.08.2015 15:00
auto, touareg Foto:
Autá zo Slovenska sa v Grécku predávajú dobre napriek ťažkým časom pre Grékov.
debata (5)

Dopyt aj po „slovenských“ produktoch ochabol najmä v krízovom roku 2008. Podľa údajov za apríl tohto roka Gréci kupujú najmä na Slovensku vyrobené televízory, ale aj automobily. Na Slovensku zase chutia grécke melóny či ďalšie produkty z poľnohospodár­stva.

Platí pritom, že Gréci nakupujú produkty zo Slovenska vo väčšej sume, ako je to opačne. Celkovo tak Slovensko ročne vyvezie výrobky za približne stopäťdesiat miliónov eur, dovezie najmä potravinárske produkty v hodnote sedemdesiatich miliónov.

Gréci sa najviac zaujímajú o autá a televízne prijímače vyrobené u nás. Dopyt po týchto tovaroch výrazne vzrástol v apríli, trend zvyšujúceho sa exportu však badať už aj pri porovnaní decembrových a aktuálne najnovších májových dát.

„Slovenské firmy v apríli vyviezli automobily v hodnote vyše ôsmich miliónov eur, kým v marci to bolo za tri milióny. Podobne sú na tom aj televízne prijímače. Gréci v apríli odkúpili televízory za takmer štyri milióny eur,“ vyplýva z tabuľky publikovanej Štatistickým úradom SR.

Export Slovenska pritom nerastie len do Grécka, ale aj do ďalších krajín Európskej únie. „Pri pohľade na štatistiky zahraničného obchodu je potrebné prihliadnuť aj na stav slovenskej ekonomiky v roku 2009, kedy vplyvom krízy bol náš export na rekordnom minime.

Náš celkový vývoz v nominálnej hodnote rastie, vlani dosiahol úroveň 64,8 miliardy eur. Hlavným obchodným partnerom Slovenska je aj naďalej EÚ, najmä Nemecko,“ konštatuje analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Napriek rastúcemu záujmu Grékov o produkty zo Slovenska odborníci nepredpokladajú, že by sa trend ešte viac prehĺbil. „Podľa môjho názoru výraznejší vzrast záujmu Grékov o televízory a autá na jar, môže byť spôsobené aj sezónnym výkyvom,“ hovorí Muchová, podobný podiel môžeme podľa nej očakávať aj v najbližších mesiacoch.

Autá sa podľa niektorých ekonómov na jar mohli predávať viac, pretože sa podnikatelia snažili dostať peniaze z účtov ešte pred zavedením kapitálových kontrol. „Momentálne gréckym importérom okrem zúfalého stavu ekonomiky spôsobujú problémy aj kontroly kapitálu, ktoré zásadným spôsobom sťažujú možnosti posielania platieb za tovar do zahraničia,“ dodáva analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský.

Hoci zástupcovia zamestnávateľských organizácií a samotné firmy export do Grécka označujú ako malý, pokiaľ by nejaká firma exportovala iba do Grécka, mohla by mať problém v prípade krachu Grécka.

Napríklad v Česku už Asociácia malých a stredných podnikov odhadla, že hoci firmy do Grécka vyvážajú len štvrtinu percenta exportu, pohľadávky v hodnote viac ako 1 mld. korún vnímajú ako ohrozené. Slovenská obchodná a priemyselná komora v južanskej krajine neeviduje sťažnosti ani informácie o problémoch našich podnikateľov.

„Intenzívnejšie hlasy zaznievali a zaznievajú skôr v súvislosti s embargom na Ruskú federáciu a tam sme podnikali kroky aj na medzinárodnej úrovni v rámci Európskeho združenia obchodných a priemyselných komôr Eurochambres, ktoré združuje zhruba 1 300 obchodných komôr zastupujúcich záujmy približne 14 miliónov firiem,“ uviedol Juraj Paľa, riaditeľ útvaru Európskej únie SOPK.

Problémy gréckych firiem s nesplácaním faktúr nateraz nezaznamenal ani rezort zahraničných vecí. „Na naše veľvyslanectvo v Aténach sa v súvislosti s touto problematikou neobrátil žiadny slovenský podnikateľský subjekt,“ dodal hovorca rezortu Peter Stano.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #export #automobily #televízory