Penta skupuje médiá v Česku, má aj český National Geographic

Investičná skupina Penta kúpila 100-percentný podiel vo vydavateľstve Vltava-Labe-Press. Získala tak najväčšie české regionálne noviny Deník a tlačiarne Novotisk. V stredu podpísala zmluvu s nemeckým koncernom Verlagsgruppe Passau. Uviedol to hovorca Penty Ivo Mravinac. Zmluva podlieha schváleniu protimonopolného úradu.

12.08.2015 09:31
debata (1)

Súčasťou akvizície je tiež 51-percentný podiel v spoločnosti Astrosat Médiá, ktoré vydáva časopisy Kvety, Vlasta, Story, Tv magazín a National Geographic Česko, ďalej 70 percent v spoločnosti Česká distribučná, 35 percent v distribučnej firme PNS a 30 percent v sprostredko­vateľovi webovej reklamy AdActive.

„Denníky aj ostatné aktíva VLP – group sú pre nás zaujímavou a dlhodobou investičnou príležitosťou najmä pre obchodné synergie s našimi firmami orientovanými na koncového zákazníka. Samotnému vydavateľstvu chceme zabezpečiť finančnú stabilitu a rozvoj, ktorý bude sledovať súčasné moderné trendy. Jasnou prioritou je potom ďalšie posilňovanie významu Deníkov v regiónoch,“ uviedol investičný riaditeľ Penty Zdeněk Kubát.

Skupina VLP je po minuloročnej akvizícii časopiseckého vydavateľstvo Sanoma, premenovaného na Astrosat Media, druhou najsilnejšou skupinou vydavateľstiev na českom trhu. V Česku vydáva 71 regionálnych denníkov. V roku 2013 vydavateľstvo vykázalo stratu 61 miliónov korún po strate 22 miliónov v roku 2012. Kvôli úhrade straty z minulých rokov vlastník spoločnosti rozhodol o znížení základného imania o polovicu na 930 miliónov korún.

Nemecký mediálny koncern uviedol, že VLP predal zo strategických dôvodov. „Táto transakcia nám totiž umožní viac sa sústrediť na nemecký trh, kde chceme pokračovať v ďalšom raste,“ uviedla v tlačovej správe generálna riaditeľka Verlagsgruppe Passau Simone Tucci-Diekmannová. Pasovské vydavateľstvo bude teraz rozvíjať svoje aktivity v Poľsku a Nemecku, kde zostáva zamestnávateľom 3000 ľudí. V Poľsku je vlastníkom popredného vydavateľstva Poľska Press, v Nemecku je vydavateľom periodika Passauer Presse.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí najmä v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a v realitnom developmente. Spravuje jediný fond svojich partnerov, akcionárov spoločnosti. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú približne 35 000 ľudí a hodnota aktív skupiny v roku 2014 predstavovala 6,7 ​​miliardy eur. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove. V oblasti médií na Slovensku má napríklad podiel vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva denník Sme a kúpila aj spoločnosti Trend Holding a 7 plus.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #médiá