Chystá sa výpredaj bauMaxu, tvrdí APA

V najbližších dňoch by sa malo rozhodnúť o predaji rakúskej siete hobbymarketov bauMax. Oznámila to v piatok agentúra APA s odvolaním sa na zdroje z odvetvia. Podľa rakúskych médií má o predajne bauMaxe vrátane 24 hobbymarketov na slovenskom trhu, záujem nemecký konkurent Obi, švajčiarsky Bauhaus a francúzska Adeo.

14.08.2015 15:34
debata (5)

Zdroje APA už v júni hovorili o tom, že Obi kúpi všetkých 38 hobbymarketov bauMax v Českej republike a na Slovensku. BauMax všetky tieto správy označuje za špekulácie, predaj popiera a poukazuje na svoj program reštrukturalizácie, ktorý má zavŕšiť v budúcom roku.

BauMax je už niekoľko rokov v hlbokej kríze, firmu vyčerpala hlavne expanzia do východnej Európy. V roku 2013 spoločnosť prehĺbila čistú stratu na 189 miliónov eur zo 126 miliónov eur o rok skôr.

Podľa APA je pravdepodobný rozpredaj bauMaxu po častiach. Z dôvodu zachovania hospodárskej súťaže by zrejme neprešlo, keby všetkých jeho 65 rakúskych hobbymarketov získal jediný konkurent.

BauMax už odpredal svoje aktivity v Rumunsku, Bulharsku, Chorvátsku, Turecku a Maďarsku. Okrem hobbymarketov v Rakúsku mu zostali už len predajne v Česku a na Slovensku a dva markety v Slovinsku.

V Česku vlani hobbymarkety bauMax prehĺbili stratu na 562 miliónov korún zo 471 miliónov korún v roku 2013 a firma tu bola v strate piaty rok za sebou. Na Slovensku firma prehĺbila stratu na 7,84 milióna eur z 0,6 milióna eur v predchádzajú­com roku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bauMax