MMF: Čína zvláda prechod k pomalšiemu, ale stabilnejšiemu rastu

Čína zatiaľ úspešne zvláda prechod domácej ekonomiky k pomalšiemu, ale stabilnejšiemu hospodárskemu rastu. Uviedol to podľa agentúry AP Medzinárodný menový fond (MMF) vo výročnej správe o druhej najväčšej ekonomike sveta.

15.08.2015 08:42
debata (4)

Potvrdil tiež svoju prognózu, podľa ktorej by malo tempo rastu hrubého domáceho produktu Číny v tomto roku spomaliť na 6,8 percenta z vlaňajších 7,4 percenta. Budúci rok počíta s ďalším zvoľnením rastu na 6,3 percenta.

Slabnúci ekonomický rast je podľa MMF súčasťou snahy vlády o zníženie závislosti čínskej ekonomiky na exporte a na investíciách a o zabezpečení stabilnejšej hospodárskej expanzie, ktorá by sa opierala o spotrebiteľské výdavky.

Fond vo výročnej správe opäť pochválil rozhodnutie Číny poskytnúť trhovým silám významnejšiu úlohu pri tvorbe kurzu domácej meny. Čína v utorok znepokojila svetové finančné trhy, keď devalvovala čínsky jüan o takmer dve percentá, čo bola najväčšia denná zmena oficiálneho kurzu za posledných desať rokov.

Čína tvrdí, že sa devalváciou nechcela vzoprieť trhovým silám, ale naopak, prispôsobiť kurz jüanu situácii na trhu. Devalvácia však vyvolala obavy z eskalácie menovej vojny a viedla k obvineniam, že Peking sa prostredníctvom slabšej meny snaží poskytnúť nepoctivú výhodu čínskym exportérom.

Čína devalváciu prezentuje ako trhovo orientovanú reformu. Do utorka bol stredný kurz jüanu, od ktorého sa môže trhový kurz každý deň odchýliť o maximálne dve percentá, úplne v rukách centrálnej banky. Teraz sa však pri jeho stanovovaní zohľadňuje vývoj na devízovom trhu v predchádzajú­com dni.

Táto zmena by podľa MMF mohla Čínu priviesť blízko k voľne pohyblivému menovému kurzu. Šéf čínskej misie fondu Markus Rodlauer uviedol, že kurz jüanu by sa teraz teoreticky mohol pohybovať až o desať percent za týždeň a nachádzať sa blízko trhovej úrovne. Čínske úrady síce podľa Rodlauera pravdepodobne budú na devízovom trhu naďalej intervenovať, ich nový prístup však „vytvára základy pre väčšiu flexibilitu“.

„Nečakáme systém voľného pohybu už zajtra,“ povedal Rodlauer. „Dúfame však, že to postupne povedie k väčšej flexibilite a v priebehu dvoch až troch rokov k voľnému pohybu,“ dodal. MMF sa podľa Rodlauera napriek devalvácii domnieva, že čínska mena už nie je podhodnotená.

Devalváciu čínskej meny avšak tento týždeň odsúdili americkí zákonodarcovia z radov republikánov i demokratov. Mnoho amerických politikov a podnikov si dlhodobo sťažuje, že Čína svoju menu úmyselne podhodnocuje, aby zabezpečila domácim výrobcom konkurenčnú výhodu na medzinárodných trhoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #jüan