Plyn a elektrina môžu ešte zlacnieť

Cena plynu či elektriny by mohla v najbližšom čase opäť klesnúť. Tentoraz by však nemalo ísť o dôsledok poklesu cien komodít na svetových trhoch.

16.08.2015 18:00
debata (31)

Vláda tvrdí, že cenu elektriny a plynu doteraz navyšovali aj samotné distribučné spoločnosti, ktoré si do nákladov započítavali rôzne fiktívne majetky. Preveriť to má Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ten na kontrolu distribútorov dostane aj viac finančných zdrojov zo štátneho rozpočtu.

„Našou úlohou je teraz stanoviť reálny rozsah majetku, ktorý je používaný pre regulované činnosti, aby bol skutočne všetok majetok využívaný na regulované činnosti,“ povedal v piatok šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík.

O koľko percent by sa odhaľovaním neoprávnených nákladov mohla znížiť cena plynu či elektriny, zatiaľ ÚRSO odhadnúť nevie. „Koľko percent z ceny, to hodláme zistiť. Úrad nikdy nešpekuloval dopredu nad výsledkom,“ konštatoval Holjenčík. „Úrad sa v praxi bude môcť pozrieť na hodnotu majetku. Sú naďalej veľké podozrenia, že distribučné spoločnosti do nákladov započítavajú rôzne fiktívne majetky,“ vyhlásil v piatok premiér Robert Fico.

Výšku sieťových poplatkov ešte pred niekoľkými mesiacmi kritizovala aj Európska komisia, podľa ktorej ich ceny stále brzdia konkurencieschop­nosť slovenských firiem. Hoci nastavenie jednotlivých položiek má možnosť zmeniť vláda, premiér v piatok nespresnil, či realizáciu majú v pláne.

V prípade ceny plynu a elektriny tvoria výslednú hodnotu, ktorú zaplatia ľudia, dve zložky. Cena komodity a sieťové poplatky. Tie napríklad pri elektrine tvoria štvrtinu koncovej ceny pre odberateľa. Cena elektriny, ale aj plynu pritom na komoditných trhoch dlhodobo klesá. Na druhej strane, tarifa za prevádzku systému, ktorá je súčasťou sieťových poplatkov pri elektrine, podľa analýzy Republikovej únie zamestnávateľov vzrástla od roku 2009 až 8-násobne.

Zástupcov distribučných spoločností piatkové rozhodnutie ÚRSO o kontrolách nepoburuje. „Spoločnosť SPP – distribúcia, a. s., plne rešpektuje kontrolnú a rozhodovaciu právomoc ÚRSO a vždy bola pripravená plniť jeho požiadavky vyplývajúce z platnej legislatívy. Rovnako budeme postupovať aj v budúcnosti,“ odkázal za SPP distribúciu Milan Vanga.

„Spoločnosť Východoslovenská distribučná, a. s., pri predkladaní cenových návrhov na stanovenie cien za distribúciu a prístup do DS postupuje plne v súlade s príslušnou legislatívou a cenovou vyhláškou. Vyššie uvedené zákonné normy umožňujú ÚRSO vykonávať, v porovnaní s inými krajinami Európskej únie nadštandardnú úroveň kontroly, a tým aj cenovej regulácie,“ povedala Andrea Danihelová z Východoslovenskej energetiky. Západoslovenská energetika sa k téme nechcela vyjadrovať.

Ján Hudacký, predseda výboru pre hospodárske záležitosti v NR SR z KDH, vníma iniciatívu premiéra ako predvolebný ťah a zásah do kompetencií ÚRSO, ktorý by mal byť nezávislý. Pripomína však, že súčasťou poplatkov za distribúciu sú napríklad aj dotácie za obnoviteľné zdroje či náklady na podporu baníkov, keďže baníctvo je na Slovensku stratové. „Tieto všetky položky navyšujú cenu pre koncového odberateľa, a tu by sme sa mali zamyslieť nad oprávnenosťou položiek,“ myslí si Hudacký.

„Úrad by sa mohol zamyslieť aj nad tým, či by nebolo lepšie zrušiť dotácie na obnoviteľné zdroje, ktoré sú súčasťou distribučných poplatkov. Tie sa výrazne negatívne podieľajú na cene pre koncového spotrebiteľa. Zaviedla ich prvá vláda Roberta Fica,“ dodáva Hudacký.

V prípade odberateľov plynu sa zákazníci už od septembra môžu z rozhodnutia ÚRSO dočkať lacnejšieho plynu. Pokles najviac pocítia odberatelia v rodinných domoch, ktorí plyn používajú na varenie, ohrev vody a aj na kúrenie. Môžu ročne ušetriť až 60 eur. Dôvodom je pokles cien plynu a ropy na svetových trhoch. Cena plynu by tak mala klesnúť približne o štyri percentá.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina