Uzbecké aerolinky chcú na letisku vážiť pasažierov

Uzbecké aerolinky plánujú na letisku vážiť všetkých pasažierov, ktorí budú nastupovať do ich lietadiel.

16.08.2015 17:06
debata (2)

Nové opatrenia vraj zavádzajú pre bezpečnosť, aby piloti mali dokonalý prehľad o celkovom zaťažení lietadla. O novom opatrení spoločnosti Uzbekistan Airways informovala agentúra AFP.

Uzbecká letecká spoločnosť chce zisťovať hmotnosť cestujúcich a ich príručnej batožiny. „S ohľadom na pravidlá Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu (IATA) sú aerolinky povinné vykonať štandardnú predletovú procedúru váženia pasažierov s príručnými batožinami, a dodržiavať tak požiadavky na zaistenie bezpečnosti letu,“ uviedla firma vo svojom vyhlásení.

IATA ale tvrdí, že žiadne pravidlá, ktoré by nútila letecké spoločnosti na váženie jednotlivých cestujúcich, nemá. „Všetky aerolinky majú svoj vlastný postup, aby dokázali prepočítať váhu nákladu, zaťaženie a rovnováhu v kabíne,“ uviedol hovorca IATA Chris Goater.

Keď sa o nový postup začali zaujímať domáce a zahraničné médiá, aerolinky svoje vyhlásenie z internetových stránok stiahli. Nie je teda jasné, či a kedy chcú s vážením na letisku začať.

Pre letecké spoločnosti na celom svete je kalkulácia zaťaženia lietadla veľmi dôležitá, väčšinou sa ale vykonáva pomocou koeficientov, ktorými sa vynásobí celkový počet ľudí na palube. Konkrétnu váhu cestujúcich zisťujú napríklad na Filipínach v prípade leteckých liniek prevádzkovaných vrtuľovými lietadlami.

Aerolinky v tichomorskom ostrovnom štáte Samoa zase zaviedli osobitný poplatok, ktorého výška sa určuje z váhy pasažiera. Firma tak vraj bojuje s výrazným nárastom miery obezity, napísala agentúra AFP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Uzbekistan