Byty ďalej dražejú, rodinné domy zlacneli

Kúpa vlastného domu či bytu by mala ľudí vyjsť v súčasnosti na menej ako v úvode tohto roka. Priemerná cena nehnuteľností sa podľa Národnej banky Slovenska totiž v druhom kvartáli tohto roka znížila o 5 eur na 1221 eur za štvorcový meter. Mierny pokles majú na svedomí hlavne nižšie ceny rodinných domov, ktoré v druhom štvrťroku zlacneli o 2,1 percenta, tvrdia analytici NBS.

17.08.2015 11:00
debata (17)

Ceny bytov sa v druhej časti roka znižovali s výnimkou Žilinského, Prešovského a Košického kraja vo všetkých slovenských regiónoch. Najmenej finančných prostriedkov treba vynaložiť na bývanie v Nitre, kde stojí štvorcový meter 564 eur. Dobrú dostupnosť bývania majú aj obyvatelia Trenčianskeho kraja, ktorých štvorcový meter vychádza na 627 eur. Naopak, cena za štvorcový meter sa v druhom štvrťroku zvýšila v okolí Žiliny, čo znamená 761 eur.

Napriek tomu, že ceny bytov v druhej časti roka opatrne padali, nevyhli sa medziročnému dvíhaniu o 1,3 percenta. Za vyššími sumami môžu stáť nízke úrokové sadzby bánk, pričom niektoré finančné domy ponúkajú úvery na bývanie už pod dve percentá. Sklony k zadlžovaniu tak prirodzene vyvolávajú tlak na rast cien nehnuteľností, pretože rastúci dopyt prevyšuje aktuálnu ponuku na trhu.

Zdražovanie v medziročnom porovnaní neminulo ani východné Slovensko, pričom ceny prudšie vzrástli najmä v centre Košíc. Priemerná cena bývania sa v Košickom kraji pohybuje na úrovni 951 eur za štvorcový meter, čo je v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 10 eur viac. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska. Rovnaká situácia je aj v okolí Prešova, kde obyvatelia kupujú nehnuteľnosť v priemere za 738 eur za štvorcový meter. Rast cien v košickom regióne potvrdzuje aj Peter Badida, maklér realitnej kancelárie RE/MAX v Poprade. Podľa obchodníka s nehnuteľnosťami sa medzi špekulantmi rozmohol trend, keď kúpia byt, prerobia ho a následne ho predajú so ziskom.

"Kým v prvom kvartáli sme mali na trhu väčší podiel bytov v pôvodnom alebo čiastočne zrekonštruovanom stave, v druhom štvrťroku sme mali v ponuke viac zrekonštruovaných bytov. Predpokladáme, že investori vzhľadom na dostupnosť úverových prostriedkov nakúpili byty, ktoré postupne modernizovali, a dnes ich predávajú ako prerobené,“ myslí si Badida, ktorý pokračuje, že investormi nemusia byť len stavebné firmy, ale aj fyzické osoby s cieľom zhodnotiť vlastné finančné prostriedky.

Na opačnom konci Slovenska je najväčší záujem tradične o trojizbové byty. Podľa realitnej spoločnosti LEXXUS priniesol druhý kvartál v hlavnom meste 963 bytov v siedmich nových projektoch a štyroch nových etapách v existujúcich projektoch. Bratislavčania najviac túžia po bývaní pod Bratislavským hradom v novej štvrti Zuckermandel, kde sa predalo či rezervovalo až 97 percent z celkovej ponuky.

Roman Špalda z realitnej agentúry Arthur reality tvrdí, že hoci sa ceny bytov v Bratislave výrazne nemenili, práve v najžiadanejších lokalitách mohli mierne vzrásť. Odlišné ceny však môžu súvisieť s príchodom jesene, ktorá je práve v realitnom biznise najsilnejšou časťou roka. Medziročne sa totiž priemerná cena trojizbových bytov vyšplhala z 1221 eur až na 1284 eur za štvorcový meter, uvádza Národná banka Slovenska. Priemerná cena bývania pre Bratislavu je pritom 1680 eur za štvorcový meter.

Rast cien v hlavnom meste potvrdzuje aj riaditeľka realitnej spoločnosti BOND Reality Daniela Danihel Rážová. V porovnaní s minulým rokom si priplatia najmä tí, ktorí sa rozhodli investovať do staršej nehnuteľnosti. "Zaznamenali sme medziročný nárast od dvoch do piatich percent v závislosti od typu bytu a konkrétnej lokality. Dnešné ceny nehnuteľností sa v niektorých lokalitách blížia k cenám tesne pred prasknutím realitnej bubliny. Tento stav je spôsobený výrazne vyšším dopytom nad aktuálnou ponukou,“ vyjadrila sa Rážová.

Realitná bublina však podľa nej nezasiahla domy, pokles cien je však badateľný pri drahších rodinných domoch. Mierne zlacneli aj luxusnejšie vily.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #rodinný dom #zlacnenie #ceny nehnuteľností