Akvaparky majú historicky najlepšiu sezónu

V tropických horúčavách, ktoré trvali na Slovensku niekoľko týždňov za sebou, sa dovolenkári osviežovali aj v akvaparkoch. Aj keď okrem vody ľudí dokážu neraz schladiť aj ceny, ktoré ukrajujú nemalú časť z rodinného rozpočtu. I napriek vyšším cenníkom praskajú strediská s vodnými atrakciami vo švíkoch.

18.08.2015 15:00
kúpalisko, akvapark Foto: ,
Termálne kúpalisko v Štúrove má počas tohtoročnej sezóny o 20 percent viac návštevníkov ako vlani.
debata (8)

Niektorí prevádzkari dokonca predbežne hovoria o historicky najlepšej sezóne. Aktuálne ochladenie na tom už nemusí nič zmeniť, keďže výhodou akvaparkov je, že popri otvorených bazénoch majú aj kryté atrakcie.

V kase zaplatia menej študenti a deti, pričom niektoré strediská ponúkajú bezplatný vstup pre najmenších. Priemerná cena pre dospelého je približne 19 eur. Hoci akvaparky lákajú Slovákov na rôzne zľavy v podobe balíkov pre rodiny, nie všetci si môžu takýto druh dovolenky dovoliť. Situácia sa však podľa viacerých majiteľov v porovnaní s minulými rokmi zlepšuje, pod čo sa podpísalo hlavne pekné počasie, ale aj postupná vyššia životná úroveň obyvateľstva.

Veľké strediská pýtajú za lístok 19 až 24 eur

Úspešný júl má za sebou vodný svet v Liptove Gino Paradise Bešeňová pri Ružomberku. Hovorkyňa strediska Lýdia Chovancová sa teší, že leto konečne zavítalo aj na sever Slovenska. Dobré počasie by mohlo potvrdiť ich predpoklady o mimoriadne vydarenej sezóne, čo sa odzrkadľuje aj na počte návštevníkov. „Za jeden deň sa u nás premelie aj 4¤500 ľudí,“ hovorí Chovancová.

Chceme umožniť aj bežným ľuďom, aby sa mohli porovnať s profesionálnymi športovcami.
Svetlana Poláková, generálna riaditeľka Elements Resort

Z areálu pritom okrem slovenčiny počuť aj češtinu, ale termálnej vode prichádzajú tradične na chuť aj Poliaci. Akvapark sa pýši titulom najdlhšieho toboganu na Slovensku, pričom v stredisku ich je spolu so šmykľavkami až 15. K dispozícii je tiež 23 krytých a vonkajších bazénov.

Celodenný vstup stojí dospelých 19 eur, tínedžeri do 18 rokov zaplatia o tri eurá menej. Časť nákladov môžu však ušetriť ľudia z blízkeho okolia či držitelia regionálnej zľavovej karty.

V regióne Liptov sa nachádza aj akvapark Tatralandia v Liptovskom Mikuláši, ktorý ponúka kúpanie s výhľadom na Tatry. Rovnako ako v Bešeňovej aj tu môžu držitelia preukazu GOPASS využiť možnosť lacnejšieho vstupu.

Inak vychádza lístok v pokladnici 24 eur pre dospelých a pre deti do 12 rokov 16 eur. Deti, ale aj dospelí sa môžu vyšantiť na 26 toboganoch v 14 bazénoch. Schladenie v horúcich dňoch ponúka výlet lanovkou na obe strany Chopku, kde je v súčasnosti príjemných 15 stupňov.

Na Oravu sa ľudia chodia v lete schladiť

Jednou z možností, ako si spríjemniť prázdniny či dovolenku na Orave, je termálny park Oravice. Prevádzkar tunajšieho Meander Thermal Park Oravice Václav Romaňák tvrdí, že hoci sú oproti konkurencii menší, o návštevníkov nemajú núdzu.

Oproti minulému roku ich počet mierne stúpol, čo vedúci strediska pripisuje najmä vysokým teplotám. Tie lákajú na chladnejšiu Oravu hlavne ľudí z južných častí Slovenska, ale aj zo susedného Česka či z Poľska. Celodenný vstup zahŕňa 6 bazénov a tobogan pre deti, športový bazén zase láka plavcov na umelé vlny.

V porovnaní s väčšími prevádzkami je však cena vstupného približne na rovnakej úrovni – pre dospelých takmer 20 eur. Za deti do 14 rokov zaplatia ich rodičia skoro 17 eur. Najmenší návštevníci sa môžu vo vode čľapkať zadarmo.

Na juhu návštevnosť stúpla o pätinu

Návštevnosť láme toto leto rekordy aj na juhu krajiny v Štúrove. Svedčia o tom plné ubytovacie zariadenia v okolí mesta, ktoré sú až do konca augusta vypredané. „V porovnaní s minulým rokom sa počet návštevníkov zvýšil asi o 20 percent,“ potvrdzuje podľa predbežných odhadov Lívia Németh zo strediska Vadas Thermal Resort.

Na konci sezóny bude mať navyše stredisko prehľadnejšie informácie o tom, z akých kútov Slovenska pochádzajú ich klienti. To dokážu zistiť na základe ich PSČ, ktoré uvádzajú pri vstupe na kúpalisko.

Nový prírastok v Šamoríne

Podľa Németh tvoria viac ako polovicu z nich naši turisti, zvyšok sú ľudia českej alebo maďarskej národnosti. Stredisko je rozdelené na časť s 9 bazénmi a 6 toboganmi. Práve za šmykľavky si musia rodiny s deťmi priplatiť navyše 4,50 eura na osobu. Dospelých inak vstup do bazénov stojí 7,50 eura, deti do 15 rokov 4 eurá.

Najnovším prírastkom je športovo-rekreačný areál Aqua Arena v Šamoríne, v mestskej časti Čilistov. Podľa kanoistu Juraja Baču, šéfa spoločnosti Elements Resort, ktorá prevádzkuje multifunkčný areál, je zariadenie navrhnuté tak, aby sa tu mohli konať profesionálne národné aj medzinárodné športové podujatia. Súčasťou komplexu je aj vonkajší olympijský bazén s desiatimi dráhami a vnútorný bazén s ôsmimi dráhami.

„Chceme umožniť aj bežným ľuďom, aby sa mohli porovnať s profesionálnymi športovcami,“ dopĺňa generálna riaditeľka Elements Resort Svetlana Poláková. V troch detských bazénoch, na štyroch toboganoch a dvoch šmykľavkách sa však okrem športovcov pobavia za 21 eur aj rodiny s deťmi.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #akvapark