Pokles výkupnej ceny mlieka robí problémy

Veľký pokles výkupnej ceny mlieka spôsobuje problémy chovateľom na Slovensku i v celej Európskej únii. Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka má najväčší vplyv na súčasnú situáciu ruská kríza a zrušenie kvót na mlieko v apríli tohto roka.

18.08.2015 16:46
debata

"Mlieko je všeobecným problémom celej Európskej únie, jeho ceny neustále klesajú. Zhruba rok dozadu bola priemerná cena na európskom trhu 40 až 42 centov za liter mlieka, dnes je jeho priemerná cena najmä vo vyspelých štátoch 30 centov. U nás sa to z mesiaca na mesiac mení, posledná zaregistrovaná cena na liter je 27 centov, čo je zhruba o desať centov menej, ako to bolo vlani o takomto čase,“ zhodnotil v utorok situáciu minister počas prehliadky farmy dojníc v spoločnosti Zemedar v popradskej mestskej časti Stráže.

O tom, že sankcie voči Rusku poškodzujú prvovýrobcov, je presvedčený aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík. Ako povedal, z dlhodobého hľadiska ide o neudržateľný stav, avizovaný je tiež protest farmárov, ktorí vyjadrujú nespokojnosť v súvislosti s cenou mlieka.

"Tlak sa prenáša na cenu, ktorá je nižšia a nižšia a zvyšuje sa rozdiel medzi cenou a výrobnými nákladmi,“ uviedol. Rovnako zhodnotil zrušenie mliečnych kvót, ktoré podľa neho spôsobilo zvýšenie produkcie mlieka. Kvóty totiž jednotlivým členským krajinám Európskej únie od roku 1984 určovali, koľko mlieka môžu maximálne vyprodukovať. Podľa Jahnátka prišiel Brusel s rozhodnutím zrušiť ich v nesprávnom čase, v spojení s ruskou krízou to prinieslo prvovýrobcom len problémy.

Slovensko do Ruska vyvážalo mliečne výrobky, ktorých hodnota podľa ministra nebola vysoká, zasiahol nás však sekundárny efekt. "Žiaľ, krajiny, ktoré susedia so Slovenskom, najmä Poľsko, Nemecko, Dánsko, ktoré boli najväčšími vývozcami, sa teraz tlačia na slovenský trh. Ovplyvňovanie cien a prebytok mali veľký dopad na potraviny,“ povedal Jahnátek. Problémom sú podľa neho aj obchodné reťazce, ktoré predávajú 90 % potravín a ich vplyv na ceny mlieka.

"Medziročne sme išli u prvovýroby dole s cenou mlieka o 20 %, čo sa týka odbytovej ceny u spracovateľa rovnako poklesla o 20 %, lenže je jasne vidieť, že cena, ktorá je znížená u prvovýrobcu, nie je na pulte takisto znížená o 20 %, ale len o 5 %,“ doplnil Semančík.

Túto problematiku sa podľa ministra Jahnátka podarilo dostať aj na stôl Európskej komisie. "Pokiaľ nezvládne tento neobmedzený vplyv obchodných reťazcov na ceny, je každá podpora do poľnohospodárskej prvovýroby zbytočná, lebo to, čo Európska komisia alebo jednotlivé štáty, vrátane Slovenska, dajú poľnohospodárom navyše, všetko okamžite skončí ako navýšený zisk pre obchodné reťazce,“ povedal minister.

V rámci celého Slovenska sa podľa Semančíkových informácií prvovýrobe v súčasnosti venuje ešte dosť ľudí, no viacero z nich v dôsledku krízy uvažuje aj s ukončením prvovýroby. "Zhruba 10-tisíc ľudí je zamestnaných v prvovýrobe mlieka, čo sa týka spracovateľského priemyslu asi 3,5 tisíc, môžeme tak hovoriť o ohrození minimálne týchto pracovných miest,“ informoval.

Ľudia podľa jeho slov začnú zrejme likvidovať aj stavy dojníc, alebo ich presúvať do mäsového programu. Počas prvej mliečnej krízy v roku 2009 skončilo s výrobou mlieka dvesto chovateľov. V súčasnosti je na Slovensku 526 bývalých držiteľov kvót, no podľa Semančíka možno 10 % uvažuje s ukončením chovu.

Otázkou mlieka a bravčového mäsa, ktorého výkupná cena poklesla rovnako, sa budú zaoberať ministri pôdohospodárstva krajín EÚ na summite v Bruseli 7. septembra. "Pôjdeme do Bruselu aj s požiadavkou, aby sme načas obnovili kvóty. Sme si vedomí toho, že s kvótami sa zrejme skôr či neskôr skončí, ale možno do vyriešenia ruskej krízy by pomohlo, keby sa aspoň na čas zaviedol nejaký regulovaný režim, či už by išlo o kvóty alebo iný spôsob,“ uviedol Jahnátek. Podľa jeho slov by sa mal určitým spôsobom centrálne regulovať odbyt mlieka, keďže práve ceny likvidujú prvovýrobcov.

Podľa Jahnátka tento rok začne na Slovensku fungovať nový model financovania podpory špecializovanej poľnohospodárskej výroby, vrátane rastlinnej výroby. "Aby sme posilnili slovenských poľnohospodárov zvýšili sme napríklad platbu na jednu dojnicu. Doteraz to bolo 81 eur na kus, odteraz to bude 379 eur na kus,“ vysvetlil. Rovnako informoval aj o podpore jalovíc, kde pôjde 160 eur na kus a v prípade výkrmového dobytka 220 eur na kus. "Je tam aj podpora z národného programu ročne na úrovni viac ako 19 miliónov eur na poľnohospodársku prvovýrobu, ktorá začne fungovať po prvýkrát tento rok,“ dodal Jahnátek.

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko