Islamskí odborníci požadujú, aby svet skoncoval s fosílnymi palivami

Skupina islamských odborníkov vyžaduje, aby svet najneskôr do roku 2050 úplne skoncoval s fosílnymi palivami a všetku energiu čerpal z obnoviteľných zdrojov.

18.08.2015 21:36
debata (17)

Požiadavky spísali v osemstranovej deklarácii, ktorú v utorok prijali na medzinárodnom sympóziu v Istanbule. Apelujú pritom aj na zhruba 1,6 miliardu moslimov, ktorí vo svete žijú, aby aj oni robili pre ochranu klímy viac.

Výzva je ďalším príkladom náboženskej angažovanosti v boji s klimatickými zmenami pred dôležitým klimatickým summitom OSN, ktorý sa uskutoční v decembri v Paríži. V júni hlava rímskokatolíckej cirkvi, pápež František, vyzval vo svojej encyklike o životnom prostredí svetových vodcov, aby vypočuli „plač krajiny a plač chudobných“. Encyklika je najautoritatívnejší dokument, aký môže pápež vydať.

Na rozdiel od rímskokatolíckej cirkvi je islam vysoko decentralizovaným náboženstvom a nemá jedinú uznávanú autoritu. Moslimskí experti z 20 krajín sveta sa ale na rokovaní v Istanbule zhodli na deklarácii, ktorú prijalo 60 účastníkov, vrátane najvyšších náboženských autorít v Ugande a Libanone.

„Nadmerné znečistenie fosílnymi palivami hrozí zničiť dary, ktoré nám prepožičal boh, ktorého poznáme ako Alaha – dary, ako je fungujúca klíma, zdravý vzduch na dýchanie, pravidelné ročné obdobia a oceány plné života,“ píše sa vo vyhlásení.

Nečinnosť pri znižovaní emisií skleníkových plynov súvisiacich s ľudskou činnosťou, či už z tovární, elektrární či automobilov, by mala pre planétu Zem katastrofálne následky, píše sa tiež vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Vyhlásenie vyzýva bohaté vlády a krajiny ťažiace ropu, medzi ktorými je aj niekoľko členov ropného kartelu OPEC, kde je islam štátnym náboženstvom, aby sa stali vodcami pri postupnom znižovaní emisií skleníkových plynov. To sa má uskutočniť čo najrýchlejšie, najneskôr však do polovice tohto storočia.

Zatiaľ však nie je jasné, akú váhu bude mať vyhlásenie pre moslimov pri prípravách na klimatický summit v Paríži. Svoje plány na boj so zmenami klímy pred parížskym summitom zatiaľ predstavilo asi 50 krajín, len málo z nich je však moslimských, upozorňuje stanica BBC.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #globálne otepľovanie #klimatické zmeny