Teplo bude lacnejšie

Asi o sedem eur mesačne menej budú platiť domácnosti v rodinných domoch, ale aj panelákoch od januára 2016 za energie. Takýto dosah oproti terajším platbám bude mať očakávané zníženie cien elektriny, plynu a najnovšie podľa informácií Pravdy aj tepla z centrálnych kotolní. Zlacňovanie je v súlade s vývojom cien energií na svetových trhoch.

20.08.2015 07:00
debata (5)
zväčšiť
infografika, ceny energií

Okrem toho na základe lepšieho hospodárenia štátneho SPP dostane väčšina rodín po verdikte vlády na prelome rokov jednorazové vratky za plyn vo výške od 10 do 165 eur.

Regulačný úrad už rozhodol o tom, že od septembra tohto roka zlacnie plyn pre domácnosti o 3,9 percenta. Ušetria na tom najmä rodinné domy odkázané na plyn, a to v sume asi päť eur mesačne. V prípade elektriny sa počíta s tým, že ceny od roku 2016 plošne klesnú o 2 až 3 percentá, na základe čoho by priemerná domácnosť mala mesačne ušetriť asi 1,5 eura.

Ukrátené nezostanú ani rodiny v bytových domoch, ktorých sa zlacnenie plynu bude týkať priamo len nepatrne, keďže na plyne len varia. Znížiť ceny sa však chystajú výrobcovia tepla. Cena plynu na medzinárodných trhoch totiž poklesla niekde o päť až desať percent, čo dáva priestor na pokles ceny tepla asi o štyri percentá, možno aj viac. Rodina v 3-izbovom byte by tak za teplo mohla od januára 2016 platiť menej asi o päť eur. Zlacňovanie tepla už potvrdila napríklad Tepláreň Košice.

„Výrobcovia tepla, ktorí si budú dohadovať kontrakty na zemný plyn na rok 2016, budú pri rokovaniach o jeho konečnej cene bezpochyby brať do úvahy aktuálne ceny vývoja komodity na trhu,“ tvrdí Miroslav Obšívaný, šéf Slovenského zväzu výrobcov tepla.

Od januára 2016 pritom nie je vylúčené ani ďalšie plošné zlacňovanie plynu. Trhové ceny plynu z Ruska sú totiž sčasti viazané na vývoj cien ropy. A ropa sa za posledné dva mesiace prepadla o 20 dolárov, na cenu 48 dolárov za barel. Ide aj o dôsledok zrušenia sankcií proti Iránu, po ktorom nastal prebytok ponuky ropy na trhu.

Lacnejší plyn na svetových trhoch by sa mal prejaviť aj v prípade cien tepla. Na Slovensku je 264 teplární, ktoré na výrobu tepla používajú zemný plyn, a mnohé z nich kontrakty na nasledujúci rok uzatvárajú práve počas týchto týždňov.

Predpoklad pre väčšie ako štvorpercentné zlacňovanie v prípade cien tepla tu je. Rozhodujúce bude to, kedy daná tepláreň plyn na budúci rok kúpi.
Jiří Koudela, riaditeľ predaja Slovakia Energy

údajov Slovenského zväzu výrobcov tepla vyplýva, že hodnota komodity vstupuje do výslednej ceny tepla v teplárňach, kde používajú plyn na výrobu tepla v najväčšej miere. Vo variabilnej zložke zo 65 až 70 percent. Cena zemného plynu pritom na trhoch poklesla niekde o päť až desať percent, niekde dokonca aj viac.

To dáva predpoklad aj pre pokles ceny tepla dokonca väčší ako v prípade segmentu domácnosti, kde Úrad pre reguláciu sieťových odvetví znížil cenu takmer o štyri percentá. Pre Slovensko má byť smerodajná cena komodity na burze v Nemecku.

„Na nemeckej burze NCG poklesla medziročne cena plynu o desať až dvadsať percent,“ prezrádza analytik EnergiepreVas Jozef Badida. Výsledná cena tepla je pritom výsledkom rokovaní medzi dodávateľom plynu a konkrétnou teplárňou.

„Pretože nie je úradom stanovená cena zemného plynu pre výrobu tepla určeného pre domácnosti, tak ako v minulosti, ktorá by pre dodávateľov plynu bola záväzná, ceny plynu závisia od rozhodnutia dodávateľa plynu, respektíve od ich vzájomnej dohody medzi dodávateľom a výrobcom tepla,“ hovorí šéf Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšívaný.

Ceny ovplyvňuje aj konflikt na Ukrajine

Je preto veľká pravdepodobnosť, že tí dodávatelia tepla, ktorí si kontrakty nezazmluvnili na dlhšie časové obdobie počas minulého roku, čiže za drahší plyn, si ich budú dohadovať práve počas nasledujúcich týždňov tak, aby nový výmer platil od Nového roku.

V prostredí je konkurencia, dá sa preto predpokladať, že dodávatelia plynu pre teplárne sa budú snažiť ísť s cenou čo najviac dole. Vo všeobecnosti platí, že dodávatelia plynu poskytujú teplárňam plyn lacnejšie ako domácnostiam, keďže teplárne odoberajú plyn vo väčších objemoch.

„Predpoklad pre väčšie ako štvorpercentné zlacňovanie v prípade cien tepla tu je. Rozhodujúce bude to, kedy daná tepláreň plyn na budúci rok kúpi. Cena plynu na veľkoobchodnom trhu sa v tomto roku pohybovala s rozdielom takmer pätnásť percent,“ uvádza Jiří Koudela, riaditeľ predaja Slovakia Energy.

„Asi to bude závisieť aj od prognóz vývoja na trhu z plynom, kde vstupujú aj vzťahy Ruska a Ukrajiny. Pokiaľ medzi nimi nebude cenová vojna a neohrozia tak stabilitu dodávok plynu do Európy počas zimných mesiacov, môže byť cena plynu na súčasnej úrovni alebo aj nižšia. Ak by bol konflikt, cena plynu môže vzrásť,“ myslí si Badida.

Hoci Úrad pre reguláciu sieťových odvetví priamo neurčuje maximálne ceny tepla ako v prípade plynu v segmente domácností, do cenového konania v prípade ceny tepla vstupuje. Každá tepláreň musí totiž úradu predložiť vlastný návrh na cenu, ktorú potom úrad môže odobriť, alebo aj nie.

Teplo určite zlacnie v Košiciach

„V súvislosti so zmenou ceny plynu zatiaľ nik nepožiadal o zmenu ceny tepla,“ dodáva hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Miroslav Lupták. Zvyčajne sa návrhy podávajú až v závere roka. Zámer zlacňovať potvrdila napríklad štátna Tepláreň Košice.

„Cena tepla sa skladá z dvoch zložiek, a to z variabilnej a fixnej. Medziročné zníženie ceny plynu sa prejaví v znížení variabilnej zložky ceny tepla a v dôsledku toho aj v celkovom znížení ceny tepla na rok 2016. Konkrétne percento zníženia ceny tepla v súčasnosti nie je možné určiť z dôvodu prebiehajúcich rokovaní,“ potvrdil predseda predstavenstva Teplárne Košice Ladislav Koch.

Napríklad z písomnej reakcie štátnej Bratislavskej teplárenskej (BAT) vyplýva, že má schválené ceny tepla Úradom pre reguláciu sieťových odvetví do konca roka 2016.

„V prípade zmien faktorov, ktoré vstupujú do ceny tepla, spoločnosť BAT spracuje požiadavku na schválenie nového cenového výmeru a predloží ho Úradu pre regululáciu sieťových odvetví na schválenie,“ konštatuje hovorkyňa spoločnosti Jarmila Galandáková.

K poklesu platieb za teplo by mohol dopomôcť aj slabší odbyt tepla zo strany zákazníkov. Objem dodaného tepla počas minulého roku klesol podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví o tri percentá. Stalo sa tak v dôsledku teplejšieho počasia či zvyšovania efektívnosti budov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ceny #zlacňovanie #teplo