MMF sa pripravuje na zaradenie jüanu do koša mien

Medzinárodný menový fond (MMF) zmrazí referenčný kôš mien spojený s menou SDR (zvláštne práva čerpania) do októbra 2016. Trhy tak dostanú viac času, aby sa pripravili na prípadné zaradenie čínskeho jüanu do tohto koša. MMF o tom informoval v stredu.

20.08.2015 09:46
debata (2)

O zaradení čínskej meny do tohto koša by mal MMF rozhodnúť v novembri. SDR je umelá menová jednotka pre členské štáty MMF. Používa sa ako medzinárodné rezervné aktívum a zároveň ako účtovná jednotka. SDR tvorí v súčasnosti kôš štyroch mien, a to americký dolár, euro, japonský jen a britská libra.

Peking tento mesiac uvoľnil vládne kontroly čínskeho jüanu, mena tak bude mať možnosť výrazne klesať. MMF hodnotí politické zmeny ako krok k voľnejšiemu menovému kurzu, čo teoreticky vytvára priestor na to, aby sa čínska mena stala súčasťou koša. Stredajšie rozhodnutie však znamená, že MMF odkladá zmeny týkajúce sa koša mien.

Aby sa jüan stal súčasťou koša spojeného s menou SDR, musia predstavitelia MMF rozhodnúť, že táto mena je „voľne použiteľná“, prípadne rozšírená v rámci medzinárodných platieb, pričom sa s ňou obchoduje na devízových trhoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Čína #jüan