Dotácie na energie štartujú na jeseň

Domácnosti budú môcť na jeseň požiadať o príspevok na kúpu zariadení na ohrev vody a kúrenie. Najviac polovicu nákladov, v ktorých je zahrnutá aj inštalácia zariadenia, im zaplatí Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). O podporu sa môžu uchádzať domácnosti v rodinných domoch aj v bytovkách.

21.08.2015 13:00
debata

Finančný bonus na kúpu zariadenia s výkonom do 10 kW sa bude vydávať vopred prostredníctvom poukážok, ktoré by mali rodiny získať už v najbližších mesiacoch. Tie si pri montáži následne uplatnia priamo v oprávnenej firme, ktorej poukážky uhradí SIEA z eurofondov.

„V programe je na čerpanie pripravených 45 miliónov eur. Vďaka nim by sa malo na Slovensku nainštalovať viac ako 15-tisíc systémov na využívanie obnoviteľných zdrojov,“ vyjadril sa minister hospodárstva Vazil Hudák.

Pilotný projekt Zelená domácnostiam potrvá až do konca roka 2020. Na toto obdobie je z európskych prostriedkov a zo štátnej pokladnice vyčlenených spolu až 115 miliónov eur. Peniaze možno použiť na kúpu kotla na biomasu, tepelného čerpadla či veternej turbíny, ale aj na montáž solárnych kolektorov a fotovoltických panelov. O konečnej výške príspevku rozhoduje výkon zariadenia a maximálna výška podpory pre každé zariadenie. Najväčšiu sumu môžu získať žiadatelia o tepelné čerpadlo s výkonom do 10 kW, a to najviac 3 700 eur.

„Väčšine domácností preplatíme zhruba tretinu až polovicu nákladov vrátane inštalácie zariadenia. Našim cieľom je to, aby ľudia vymenili fosílne palivá za ekologickejšie a efektívnejšie riešenie v podobe obnoviteľných zdrojov energie,“ pokračuje Hudák.

Obyvatelia panelákov sa môžu uchádzať o dotácie na slnečné kolektory a kotly na biomasu. Podpora ostatných zariadení, ako sú tepelné čerpadlá, fotovoltické panely a veterné turbíny, sa bytoviek zatiaľ netýka. Prezidentka Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku Petra Jurčáková si však nemyslí, že dotácie by mali vyvolať v prípade bytoviek masovú hystériu.

„Pre vlastníkov bytov to predstavuje vysokú vstupnú investíciu, na ktorej sa majitelia nie vždy dokážu zhodnúť,“ tvrdí. Pri žiadosti o dotáciu treba navyše predložiť doklad o tom, že sa v paneláku nenachádzajú žiadne podnikateľské subjekty.

SIEA začala nedávno s registráciou zariadení. Už čoskoro k nim pribudne aj zoznam dodávateľov, ktorí musia mať s agentúrou uzatvorenú zmluvu. „Odporúčame preto domácnostiam, aby si zatiaľ zistili všetky technické podmienky a možnosti podpory, pretože nie každé zariadenie je vhodné pre každú domácnosť,“ uzatvára generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová.

Plánovaná výška dotácií (v eurách)
RODINNÉ DOMY BYTOVÉ DOMY
zariadenie na kW maximum na kW maximum
solár. kolektor 500 1 750 350–450/byt
fotovolt. panel* 1 200 2 550
kotol – biomasa 100 1 500 50 350/byt
tepel. čerpadlo 370 3 700
veterná turbína* 1 500 3 000
*Pri fotovoltickom paneli a veternej turbíne možno získať bonus za akumuláciu elektriny. Pri fotovoltickom paneli je to 180 eur/kWh, maximálne však 5 kWh na inštaláciu. Podpora pri veternej turbíne je 180 eur/kWh, maximálne však 8,75 kWh na inštaláciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #štátna dotácia #ohrev vody #Slovenská inovačná a energetická agentúra #finančný bonus #slnečné kolektory