Sľubovaná obria investícia HTC v Brne sa postupne rúca

Sľubovaná obria investícia taiwanskej spoločnosti HTC v Českej republike v Brne sa postupne rúca. Podľa Českej televízie desiatky zamestnancov ešte pred spustením prevádzky európskeho servisného centra mobilných telefónov dostali výpoveď. HTC zatiaľ ani neuzavrela nájomnú zmluvu s developerom CTP Invest. Uviedol to Tomáš Budař z CTP.

24.08.2015 15:17
debata (2)

Spoločnosť HTC v Brne sľubovala až tisíc pracovných miest a prínos pre českú ekonomiku v hodnote miliardy korún. Podľa Českej televízie boli doteraz jej zamestnanci na nútených dovolenkách. Jedna z personálnych agentúr potvrdila, že má ľudí pôvodne určených pre HTC nasadených na inú prácu. Minimálne jedného bývalého zamestnanca HTC má v evidencii podľa televízie aj juhomoravský úrad práce.

Budař povedal, že HTC doteraz nemá uzavretú nájomnú zmluvu a pripustil, že developer už firme naznačil, že priestory, ktoré pre ňu pripravil, potrebuje mať k dispozícii.

„Žiadnu oficiálnu informáciu ale o zámeroch HTC nemáme. Takže informáciu o tom, že prepúšťajú, nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť,“ uviedol Budař.

Ešte tento rok chcelo HTC v Brne ponúknuť prácu až trom stovkám ľudí. Tretí najväčší výrobca mobilných telefónov avizoval, že v juhomoravskej metropole zriadi svoje vôbec prvé servisné centrum v Európe. V Brne sa tak mala opravovať veľká časť telefónov tejto značky z celého kontinentu. Investícia nepočítala so stimulmi štátu. „Nenašli sme možnosť, ako by sa do nich dostal druh činnosti, ktorú bude HTC robiť,“ uviedol v máji minister priemyslu Jan Mládek (ČSSD).

Juhomoravský kraj firme ponúkol spoluprácu škôl alebo pomoc pri koordinácii verejnej dopravy pre zamestnancov. „Problémy HTC majú globálne príčiny, ktoré nemôže kraj ani vláda ovplyvniť. Verím, že južná Morava je natoľko atraktívna, že si ďalších investorov nájde, som v kontakte s ministrom priemyslu a obchodu (Jánom) Mládkom aj vládnou agentúrou CzechInvest,“ uviedol v reakcii na kroky HTC hajtman Juhomoravského kraja Michal Hašek (ČSSD).

Spoločnosť HTC v polovici augusta oznámila, že plánuje globálne znížiť svoju celkovú pracovnú silu o zhruba 15 percent a prevádzkové výdavky o viac ako tretinu. Podnik má problémy s predajom svojich výrobkov a očakáva v tomto štvrťroku čistú stratu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #HTC