Dubnická zbrojovka sa chce presadiť pištoľami

Pištole a vzduchovky začína vyrábať okrem veľkokalibrovej munície pre tanky a delá tradičná zbrojárska fabrika ZVS v Dubnici nad Váhom. Pištole vlastnej konštrukcie zaradila v súčasnosti do sériovej výroby, čím vytvorí 20 až 30 nových pracovných príležitostí. Fabrika teraz zamestnáva 305 ľudí.

26.08.2015 15:00
pištoľ, zbraň Foto: ,
Nová pištoľ P20 sa skladá asi z 50 súčiastok
debata (40)

Manažéri spoločnosti ZVS Holding tvrdia, že novou výrobou zareagovali na požiadavky trhu, ktorý má veľký záujem o malokalibrové zbrane a náboje.

„Skupina ZVS bola v minulosti zameraná na výrobu veľkokalibrovej a strednokalibrovej munície. Ale vzhľadom na to, akým smerom sa uberá situácia vo svete, či sú to bojové operácie, alebo ochrana civilného obyvateľstva, rozhodli sme sa rozšíriť naše portfólio výrobkov aj o skupinu malokalibrových zbraní a munície. Do tejto skupiny patria pištole, malokalibrové a brokové náboje, cvičné náboje pre ozbrojené zložky, ale aj vzduchové zbrane,“ vraví Vladimír Ďuriš, obchodný riaditeľ spoločnosti ZVS Holding.

Vývojom nových pištolí sa začali vo fabrike zaoberať v roku 2011. Teraz začínajú sériovú výrobu pištolí typu P20 a P21. Prvý typ je podľa Vladimíra Ďuriša kompaktom určeným pre civilistov, ale aj pre policajné zbory. Jeho verziou je typ P21, ktorý má dlhšiu hlaveň. To je dôležité z dvoch dôvodov.

„Športoví strelci dosahujú lepšie výsledky, keď strieľajú s pištoľou, čo má dlhšiu hlaveň. A sú krajiny, kde zákon nedovoľuje mať pištole s hlavňou kratšou ako 120 až 121 milimetrov. Naša pištoľ spĺňa tieto parametre, a tak ju môžeme vyvážať do krajín, kde majú tieto obmedzenia,“ vysvetľuje obchodný riaditeľ ZVS.

Dubnická zbrojovka svoje pištole skúšobne uviedla na trh a zatiaľ si ich kúpili zákazníci v Kanade, USA, na Malte, v Poľsku, Českej republike, rozpracovaná je dodávka pre Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko a Izrael. Klientov zaujali hlavne bezpečnostné prvky, ergonómia a spoľahlivosť.

Na Slovensku sa zatiaľ predala asi stovka týchto pištolí, zákazníkmi sú predajcovia malokalibrových zbraní a munície, individuálni zákazníci, pre civilný trh, nie ozbrojené zložky. O dodávky pre slovenskú armádu alebo políciu sa zatiaľ nemohli uchádzať, pretože tieto zbrane nevyrábali sériovo.

„Na niektorej pištoli vám chýba ergonómia, na niektorej zase bezpečnostné prvky, poistka, my sme sa snažili tam vložiť všetko. Tie zrazenia, ktoré si niekedy ani neuvedomujeme, krivky, ktoré vnímame podvedome ako niečo pekné, to robil profesionálny dizajnér,“ povedal Peter Fronk, ktorý pištole skonštruoval. Pištole testovali v mraze aj vo veľkej prašnosti.

Pištole vyskúšal aj športový strelec Ján Pavlík, reprezentant SR. Je presvedčený, že po zaradení do sériovej výroby sa dubnické pištole dostanú aj do výzbroje športových strelcov, pretože majú kvalitnú, citlivú spúšť, sú detailne prepracované a dosahujú vysokú presnosť. Vraví, že je len otázkou času, kedy ich medzinárodná asociácia povolí pre súťaže v kategórii production, v ktorej sa strieľa so zbraňami fabricky vyrobenými vo veľkých sériách bez následných úprav.

Na budúci rok plánuje ZVS v Dubnici nad Váhom vyrobiť 5-tisíc kusov pištolí. Popritom pripravuje ďalšie dva nové typy.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Dubnica nad Váhom #zbrojovka