Regióny dostanú nájomné byty

Boj proti nezamestnanosti v takzvaných hladových dolinách odštartujú štedré podpory firiem vytvárajúcich minimálne desať nových pracovných miest. Novinkou majú byť však aj lacné sociálne byty, motivujúce mladých ľudí ostávať žiť v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou a nízkymi platmi. Štedrú štátnu podporu plánuje v parlamente predstaviť slovenský premiér Robert Fico.

27.08.2015 15:00
hladová dolina Foto:
Pri stavbe nájomných bytov v okresoch s vysokou nezamestnanosťou štát zaplatí starostom 55 až 85 percent z oprávnených nákladov.
debata (1)

Štátom podporovanými oblasťami by sa mali stať regióny ako Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava, Sobrance, Poltár, Sabinov, Vranov nad Topľou, Trebišov, Veľký Krtíš a Gelnica.

„Pri stavbe nájomných bytov v okresoch s vysokou nezamestnanosťou štát zaplatí starostom 55 až 85 percent z oprávnených nákladov. Zvyšok sumy si budú môcť mestá a obce požičať za nulový úrok od Štátneho fondu rozvoja bývania,“ povedal včera Fico. Momentálne má štát k dispozícii okolo 10-tisíc nájomných bytov. Krajina by však potrebovala navyše zhruba päťtisíc ďalších nájomných bytov, aby mestá a obce aspoň sčasti uspokojili dopyt po nich. V štátnom rozpočte na tento rok je na podporu nájomného bývania vyčlenených 20 miliónov eur, čo je podobná suma ako po minulé roky. Ďalej budú hladové doliny automaticky zvýhodňované pri žiadostiach o príspevky z eurofondov a prednostne im budú vyplácané peniaze na financovanie rozbehnutých projektov.

Podnikateľov má tiež na investovanie v hladových dolinách motivovať štedrá štátna podpora. „Pri investíciách začínajúcich už od sumy stotisíc eur preplatíme podnikateľovi 45 až 55 percent z celkových nákladov v prípade vytvorenia minimálne 10 nových pracovných miest,“ pokračoval Fico. Ak investor investuje napríklad dvestotisíc eur do vytvorenia minifabriky na šitie pracovných odevov, štát mu z tejto sumy zaplatí 100– až 110-tisíc eur. „Zároveň minister hospodárstva bude rokovať s veľkými investormi o možnosti umiestnenia subdodávateľov v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou,“ pokračoval Fico. Pre výhodné formy štátnej podpory by po dohode s vládou svojich dodávateľov v hladovej doline mohla umiestniť aj prichádzajúca automobilka Land Rover. Tá plánuje pri Nitre postaviť už štvrtý automobilový závod vyrábajúci na Slovensku. Rovnaké výhody by mohli využiť aj dodávatelia v už stojacich automobilových fabrikách Volkswagenu, PSA Peugeot Citroën a Kia.

Problémom môže byť, že automobilová výroba funguje na takzvanom just-in-time princípe. Tento logistický systém zabezpečuje dodanie jednotlivých materiálnych subdodávok do výroby tak, aby boli v automobilovom závode k dispozícii presne v tom momente, keď majú byť použité vo výrobnom procese. Minimalizuje sa pohyb materiálu v podniku a výrobné linky sú organizované tak, aby sa čo najviac znižovali skladovacie a dopravné náklady. Bez rýchleho dopravného spojenia sa subdodávatelia nepohrnú do hladových dolín.

„Nie je to zle nastavená podpora. Ak by to takto prešlo aj po schválení zákona v parlamente, tak pri investícii stotisíc eur štát v podstate preplatí podnikateľovi mzdu štyroch z desiatich novoprijatých zamestnancov na obdobie jedného roka. To je pomerne veľkorysé,“ reagoval pred pár dňami prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka. Ak totiž podnikateľ za investíciu vo výške 400-tisíc eur dostane maximálnu podporu 220-tisíc eur, bude mať dostatok peňazí na dvojročné porytie mzdových nákladov všetkých desiatich zamestnancov. Malí podnikatelia sa prikláňajú k tomu, aby sa štátna podpora týkala aj regiónov, kde sa nezamestnanosť pohybuje na úrovni 15 až 18 percent. Aktuálne vláda schválila hranicu na poskytnutie podpory pre okresy minimálne s 20-percentnou nezamestnanosťou. „Nevylučujem, že počas diskusií v parlamente môže prísť k zníženiu tejto hranice na 18 percent,“ uzavrel Fico. Poľnohospodári tiež žiadajú, aby bola zmiernená podmienka vytvorenia aspoň desiatich nových pracovných miest. Vláda plánuje farmárom v hladových dolinách zvýhodniť prenájom pôdy zo Slovenského pozemkového fondu.

Ďalším opatrením má byť, že ak od decembra 2015 firma z hladovej doliny zamestná človeka, ktorý je najmenej polroka nezamestnaný, bude zamestnávateľ z vymeriavacieho základu zamestnanca platiť iba úrazové a garančné poistenie. Teraz je hranica na automatické odvodové úľavy pre ročnej nezamestnanosti.

Regióny štát chce podporiť aj vyšším príspevkom pre deti. Smer v máji oznámil, že štát dá škole 100 eur na každého žiaka 5.¤ročníka na školu v prírode a na každého žiaka 7.¤ročníka 150 eur na lyžiarsky výcvik. Strednej škole dá štát 150 eur na žiaka na lyžiarsky výcvik. Ak pôjde o rekreačné zariadenia v okrese s vysokou nezamestnanosťou, príspevky vzrastú o 50 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne byty #štátna podpora #hladová dolina