Smartfóny idú na dračku

Slováci prichádzajú stále viac na chuť moderným technológiám. Veľkej obľube sa tešia hlavne smartfóny, ktoré už dávno neslúžia len na telefonovanie. Od inteligentných zariadení sú ľudia závislí natoľko, že až štyria z piatich používateľov si nevedia svoj deň predstaviť bez toho, aby si cez mobil neskontrolovali svoju poštu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Google v spolupráci so spoločnosťou IQS Online.

29.08.2015 07:00
mobil, smartfón Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Smartfóny sa stávajú pre ľudí bežným spoločníkom počas rôznych každodenných aktivít. Medzi najčastejšie činnosti patrí najmä surfovanie po webe a vyhľadávanie informácií, fotografovanie, kontrola času, zisťovanie aktuálneho počasia, pozeranie videí a čítanie e-mailov, píše sa v prieskume. Technologický pokrok sa odráža aj na stúpajúcich nárokoch používateľov.

„Mobilný telefón sa za posledných desať rokov zmenil z jednoúčelového zariadenia určeného na telefonovanie na multifunkčný prístroj, pri ktorom sú dnes dôležitejšie jeho funkcie ako prístroj samotný,“ konštatuje Mário Lelovský, prezident združenia IT Asociácia Slovenska. Smartfón je nevyhnutnou záležitosťou aj pre doktoranda Michala z Brezna, u ktorého sa začína deň prihlásením na e-mailové konto. V telefóne má množstvo aplikácií, hoci nie všetky z nich aj využíva. Ich výhodou je podľa neho to, že namiesto zdĺhavého zadávania stránky cez prehliadač mu stačí len kliknúť na ikonku. Ako však tvrdí, tieto funkcie sú nielen požieračom času, ale aj batérie. „Mnohé z nich som preto odinštaloval, aby som si nemusel každý deň nabíjať telefón,“ hovorí Michal. Prezident IT Asociácie Slovenska Lelovský však predpovedá, že v blízkej budúcnosti sa možno dočkáme batérií, ktoré sa nabijú bez kábla za pár minút len zo vzduchu, a pritom vydržia celé týždne.

V prieskume spoločnosti Google sa totiž uvádza, že až 92 percent respondentov si svoj smartfón berie so sebou aj na dovolenku. Slováci ním najčastejšie fotografujú a ostávajú v kontakte so svojimi blízkymi prostredníctvom sociálnych sietí. V cudzej krajine riešia jazykovú bariéru prekladačom a viac ako svojmu orientačnému zmyslu dôverujú radšej on-line mapám a navigácii. Turisti rovnako oceňujú rôzne mobilné aplikácie, vďaka ktorým sa nestratia ani v zahraničí. Šikovným poradcom na cestách je aplikácia Trip Advisor, ktorá obsahuje širokú databázu hotelov, reštaurácií, pamiatok, zábavných parkov a iných zaujímavých miest. Pri jej používaní nepotrebujú dovolenkári pripojenie na internet. V prípade meškania lietadla príde vhod tiež aplikácia Flight Tracker, kde sa dajú zistiť komplexné informácie o príletoch a odletoch.

V prvom štvrťroku tohto roka sa celosvetový dopyt po inteligentných telefónoch zvýšil v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o sedem percent. Celkovo sa na trhu predalo 310 miliónov kusov smartfónov. Rast je aj naďalej ťahaný zásluhou prístrojov s päť- a viacpalcovým displejom. Píše sa tak v tlačovej správe spoločnosti GfK, ktorá sa zaoberá analýzou trhu.

Stúpajúci záujem potvrdzuje aj hovorkyňa O2 Slovensko Martina Jamrichová, podľa ktorej až 85 percent predaných telefónov je práve z tejto kategórie. Podobne sú na tom aj ostatní telekomunikační operátori.

„Počet zákazníkov s pripojením na mobilný internet sa za posledných päť rokov približne zdvojnásobil. Tento trend pripisujeme hlavne tomu, že sa výrazne rozšírila dostupnosť smartfónov vrátane noviniek s podporou 4G sietí,“ spresňuje hovorca spoločnosti Slovak Telekom Michal Korec. Podľa Lelovského sa máme už teraz pripraviť na rastúcu umelú inteligenciu. Už teraz sa pomerne bežným stáva prepojenie mobilov s ostatnými zariadeniami, ako sú autá, domáce spotrebiče a smart domy.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfóny #internet #aplikácie