Americké akcie majú za sebou mesiac strát

Akcie v Spojených štátoch v pondelok klesli a zakončili tak svoj najhorší mesiac od roku 2012. Trh reagoval na vyjadrenie predstaviteľa americkej centrálnej banky (Fed), ktoré u niektorých investorov vyvolalo obavy z možného septembrového zvýšenia úrokových sadzieb. Americký dolár v pondelok klesal k euru a k japonskému jenu.

01.09.2015 10:40
debata (13)

Dow Jonesov index oslabil o 0,69 percenta na 16 528,03 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 zostúpil o 0,84 percenta na 1972,18 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil pondelok na 4776,51 bodu so stratou 1,07 percenta.

Výrazné straty zaznamenali všetky tri akciové indexy za celý mesiac. Dow Jones stratil 6,6 percenta. Index S&P 500 odpísal 6,3 percenta, čo je najhlbší mesačný prepad od mája 2012. index Nasdaq v auguste klesol o 6,9 percenta. Akcie na Wall Street sťahovali dolu obavy zo spomaľovania čínskej ekonomiky a neistota ohľadom možného zvýšenia úrokových sadzieb v USA.

Tieto obavy sa na trhu prejavili aj v pondelok, pretože podpredseda Fedu Stanley Fischer nevylúčil možnosť zvýšenia krátkodobých sadzieb z terajšej takmer nulovej úrovne už v septembri. Na stretnutí centrálnych bankárov totiž cez víkend uviedol, že inflácia v USA v blízkej budúcnosti pravdepodobne stúpne.

„To, čo dnes na trhu pozorujete, spôsobili Fisherove komentáre počas víkendu. Ak (Fed) v septembri prikročí k akcii, vyvolá to veľké pochybnosti, kde sa zastaví,“ uviedol podľa agentúry Reuters Stephen Massocca, šéf investícií vo spolenčnosti Wedbush Equity management.

Americký dolár v pondelok klesal k euru a k japonskému jenu. Mohol za to pokles akcií, ktorý prinútil investorov zrušiť stávky na meny používané na financovanie rizikovejších obchodov a obrátiť záujem na bezpečnejšie jeny a eurá. Euro voči doláru vykazovalo nárast o 0,5 percenta na 1,1236 USD. Dolár k jenu strácal 0,4 percenta na 121,19 JPY.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #USA #burza