Nový dopravca pri Nitre získa pol miliardy eur

Súboj o autobusového dopravcu pre prímestské linky v okolí Nitry vstupuje do ďalšej fázy. Počas minulého týždňa vypršal termín na predkladanie ponúk na získanie 15-ročnej zmluvy pre dotovanú prímestskú autobusovú dopravu za približne 500 miliónov eur.

02.09.2015 15:00
debata (20)
Arriva sa opäť uchádza o dopravcu v okolí Nitry. Foto: Arriva.sk
Arriva, autobus Arriva sa opäť uchádza o dopravcu v okolí Nitry.

Aktuálna zmluva platí len do konca tohto roka. Jednou z prihlásených firiem do novej súťaže je spoločnosť Arriva, ktorú vlastní nemecký dopravca Deutsche Bahn.

„Áno, aj do budúcna by sme radi poskytovali cestujúcim z Nitry a okolia naše služby, preto sme sa do verejnej súťaže zapojili,“ hovorí László Ivan, generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku. Arriva zabezpečuje v okolí Nitry prímestskú autobusovú dopravu niekoľko rokov.

Aké ďalšie spoločnosti sa zapojili do súťaže, zatiaľ nie je známe. „Pretože prebieha proces verejného obstarávania, informáciu o počte predložených ponúk kraj zo zákonných dôvodov nemôže poskytnúť,“ uvádza vo svojom vyhlásení Nitriansky samosprávny kraj. Výber dopravcu bude prebiehať formou elektronickej aukcie. Víťaz zabezpečí dopravu v okolí Nitry, Nových Zámkov, Šiah, Levíc, Zlatých Moraviec, Topoľčian, Šale, Štúrova, Vrábľov a Komárna.

Požiadavkou pre dopravcov od NSK je, aby za predchádzajúce tri roky dosiahli obrat vo výške 80 miliónov eur. Pôvodne mohli do súťaže vstúpiť len uchádzači, ktorí za tri roky dosiahli obrat 100 miliónov eur. Celkovo však musí ísť o služby poskytnuté vo verejnom záujme autobusovou dopravou aspoň za 70 miliónov eur. Spoločnosť, ktorá sa chcela zapojiť do súťaže, musela navyše preukázať, že priemerne ročne počas uplynulých troch rokov zamestnáva 722 vodičov autobusov.

Hlavným kritériom pre výber víťaza verejnej súťaže bude ponúknutá cena, ktorú dopĺňa úroveň technického riešenia. Pôvodne mal víťaz tendra zabezpečovať dopravu počas 10 rokov v celkovej hodnote viac ako 330 miliónov eur. Nitriansky samosprávny kraj verejné obstarávanie upravil.

Dopravca, ktorý bude prevádzku autobusov zabezpečovať, bude môcť na základe opcie zmluvu predĺžiť o ďalších päť rokov. Celkovo tak NSK bude mať zazmluvneného dopravcu až do konca roka 2030. Predpokladaný termín novej zmluvy je koniec roka 2015.

Čo konkrétne môžu od novej zmluvy očakávať cestujúci, zatiaľ nie je známe. NSK sa odmietol vyjadriť, či ostane zachovaný počet kilometrov, prípadne či môže dôjsť k redukcii spojov v dôsledku bezplatnej dopravy vo vlakoch pre študentov a dôchodcov. Rovnako zdržanlivá je aj Arriva.

„V prípade nášho úspechu v prebiehajúcej verejnej súťaži je Arriva pripravená napr. významne investovať do obnovy vozidlového parku, a tak zvýšiť úroveň cestovania v regióne. Náš plán rozvoja je konkrétny a zameraný na niekoľko oblastí rozvoja, komunikovať ho však budeme až v prípade, že Arriva v prebiehajúcej verejnej súťaži uspeje,“ dodáva László Ivan.

V Nitrianskom samosprávnom kraji aktuálne poskytujú prímestskú autobusovú dopravu spoločnosti Arriva Nitra a Arriva Nové Zámky. Dokopy zabezpečujú 185 prímestských autobusových liniek.

Vykonávajú tak na základe zmluvy z roku 2009, ktorá vznikla priamym zadaním. V súčasnosti nie je možné vybrať dopravcu priamym zadaním. Nové pravidlá upravuje Nariadenie Európskeho parlamentu a rady, ktoré je účinné od konca roka 2009. Podľa neho je samosprávny kraj povinný vybrať autobusového dopravcu, ktorý bude vykonávať činnosť vo verejnom záujme, na základe verejného obstarávania.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #autobusová doprava #Arriva