Turizmus: Po prepadáku úspešný rok

Ako na hojdačke sa za posledné tri roky vyvíja záujem o dovolenky na Slovensku. Hlavný dosah na odvetvie má počasie, aj keď odborníci stále volajú po silnejšej štátnej podpore, keďže krásy krajiny majú obrovský potenciál.

03.09.2015 07:00
turizmus, oslavy, ľudová hudba, zábava, veselica Foto: ,
Dobré počasie, množstvo podujatí či prezentácia krajiny pomáhajú turizmu. Na snímke atmosféra počas Tatranských majstrovstiev vo varení kotlíkového guláša z 22. augusta tohto roka.
debata (2)

Rekordný v počte dovolenkárov bol rok 2013 pri 4 miliónoch. Vlani po slabej zime a polopráznych lyžiarskych strediskách nasledoval prepadák s 3,7 milióna a tento rok sa zase zdá, že by mohol byť ešte lepší ako rekordný rok 2013.

Je za tým opäť počasie, keď zima priala lyžovačkám a leto, naopak, kúpaliskám a letným strediskám. Sektor očakával od vlády impulz v podobe dovolenkových poukážok, keď by zamestnávatelia dostali od štátu úľavy a na revanš by dávali zamestnanom šeky na domáce dovolenky.

Šeky na slovenskú dovolenku sa očakávali vo výške 300 eur a polovicou sumy by na ne prispievali zamestnanci a druhou polovicou zamestnávatelia. O dotáciu by si firmy mohli znižovať základ dane, a tak by podpora išla v konečnom dôsledku zo štátnej kasy. Vláda sa napokon rozhodla ísť z pohľadu štátnej kasy menej nákladnou cestou.

Zavedie sa príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy. Štát dá škole 100 eur na každého žiaka 5. ročníka na školu v prírode, na každého žiaka 7. ročníka 150 eur na lyžiarsky výcvik. Strednej škole dá štát 150 eur na žiaka na lyžiarsky výcvik, ohlásil ešte v máji tohto roka premiér Robert Fico. Vláda zároveň poskytuje pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach zadarmo.

Dovolenkovým šekom ešte neodzvonilo

Dovolenkové šeky, respektíve rekreačné poukážky sú popri rekreácii ako daňovo uznateľnom náklade spomínané v stratégii rozvoja cestovného ruchu. „V tomto smere chceme využiť aj skúsenosti z obdobných podporných systémov, ktoré už fungujú v niektorých krajinách ako napríklad Maďarsko, Francúzsko a podobne. Podrobnejšie údaje o forme podpory a jej výške budeme môcť konkretizovať až po spracovaní návrhu systému a následnom analyzovaní jeho vplyvu na štátny rozpočet, rozpočet samospráv a tiež na podnikateľské prostredie,“ dodal hovorca rezortu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa.

Nateraz však vývoj v cestovnom ruku ovplyvňuje pri možnostiach súkromných investícií či propagácii zo strany štátu najmä počasie. Slovensko si za svoju dovolenkovú destináciu zvolilo v prvom polroku tohto roka 1,9 milióna cestovateľov, čo je podľa Štatistického úradu SR medziročne viac takmer o 10 percent.

Hoci oficiálne štatistiky stále nie sú k dispozícii, všetko nasvedčuje tomu, že tohtoročná letná sezóna by mohla v návštevnosti poraziť historicky najúspešnejší rok 2013.

„Nárast počtu slovenských turistov súvisí s lepšími podmienkami v rámci ekonomickej situácie. K rastu zahraničných turistov prispelo aj zavedenie leteckej linky Bratislava-Dubaj,“ tvrdí František Palko, štátny tajomník ministerstva dopravy. Martin Šebesta, hovorca Slovenskej agentúry pre cestovný ruch dodáva, že zimná sezóna 2014/2015 bola v porovnaní s minulým rokom oveľa lepšia na sneh, čo potešilo všetkých lyžiarov.

„Čo sa týka leta, oficiálne štatistiky stále nemáme k dispozícii, ale podľa jednotlivých regiónov to zatiaľ vyzerá na veľmi dobrú sezónu. Rast počtu turistov nepripisujeme len peknému počasiu, ale aj aktívnej kampani našej organizácie. Na našom portáli slovakia.travel nám stúpla návštevnosť až o 80 percent. Za rastom turistov môže byť aj zlepšovanie dopravného spojenia, či už je to vlaková alebo letecká doprava,“ dodáva Šebesta.

Vyhliadky pre tento rok sú optimistické, v čom sa zhodli viaceré dovolenkové rezorty. Prevádzkari akvaparkov a termálnych kúpalísk dokonca predbežne hovoria o rekordne najvyšších tržbách. O zisk by ich nemalo pripraviť ani aktuálne ochladenie, keďže akvaparky okrem otvorených bazénov ponúkajú aj kryté atrakcie.

„Návštevnosť Thermalparku v Dunajskej Strede stúpla oproti predchádzajúcemu roku z 305-tisíc na 322-tisíc, čo predstavuje medziročný nárast o viac ako 5 %. Počet ubytovaných hostí sa zvýšil medziročne o 8-tisíc osôb, čo je v porovnaní s minulým rokom takmer o 20 percent viac,“ vyjadril sa Gabriel Somogyi, riaditeľ spomínaného zariadenia.

Obavy z terorizmu v zahraničí

Z oficiálnych štatistík vyplýva, že v prvom polroku tohto roka uprednostnilo domácu dovolenku pred zahraničím až 1,16 milióna Slovákov, čo je zlepšenie o 9,5 percenta. O tento výsledok sa pričinili najmä lepšie snehové podmienky, ktoré potešili všetkých lyžiarov. Pekné počasie robilo radosť aj rekreantom v letných mesiacoch, keď ľudia volili ako ochladenie kúpanie v bazénoch.

Na Slovensku padali teplotné rekordy niekoľko dní po sebe a na nedostatok slnka sa nesťažovali ani v Štúrove. „V porovnaní s minulým rokom sa počet návštevníkov zvýšil asi o 20 percent. Až do konca augusta sú ubytovacie zariadenia v okolí mesta vypredané,“ vyjadrila sa Lívia Németh zo strediska Vadas Thermal Resort.

Na nedostatok návštevníkov sa tento rok nesťažuje ani vedúca najväčšieho strediska na Liptovskej Mare Mara Camping Marika Sokolová. „Už dávno k nám nechodia len Česi, Nemci či Poliaci, ale aj Slováci, ktorí si konečne uvedomili, že aj u nás je krásne,“ tvrdí.

K tomu, že ľudia dovolenkovali tento rok radšej doma ako pri mori, mohlo prispieť aj dianie vo svete. Niektorých našincov vystrašili od výberu zájazdu hlavne teroristické útoky v Tunisku a Turecku. Pre obe krajiny platí stále druhý stupeň cestovného odporúčania zo štyroch, čo znamená, že turisti by mali zvážiť svoje vycestovanie.

Islamský štát sa tiež vyhráža útokmi na balkánske štáty vrátane Chorvátska. Zoznam bezpečných dovolenkových destinácií sa po nedávnych krvavých udalostiach zúžil aj o Thajsko. Situácia sa rovnako vyostruje v Grécku a Taliansku, kde zápasia s náporom migrantov.

Cudzincov láka wellness

Dobrou správou je, že okrem Slovákov majú o naše miesta záujem aj turisti zo vzdialenejších kútov zeme. V prvom polroku k nám zo zahraničia prišlo spolu 734-tisíc návštevníkov, čo je medziročne o 10 percent viac. O dvojciferný rast sa pričinili napríklad cestovatelia z Veľkej Británie, Talianska a Francúzka. Kým Tatrám ostali tradične verní Česi a Poliaci, Maďari najradšej relaxujú v termálnej vode v južných častiach Slovenska.

„Thermalpark Dunajská Streda sa stal vyhľadávaným termálnym kúpaliskom a medziročne rastie počet zákazníkov nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska či Českej republiky,“ potvrdzuje Somogyi.

Na návštevnosti majú výrazný, až 22-percentný, podiel hlavne rakúski turisti. Len cez slovenské cestovky k nám za vlaňajšok prišlo 41-tisíc obyvateľov tejto krajiny, v skutočnosti je to však oveľa viac.

„Za posledný rok stúpol počet zahraničných turistov z Česka a Rakúska. Keďže náš hotel leží kúsok od novovybudovanej cyklotrasy, ktorá vedie aj cez Rakúsko, ide o obľúbenu zastávku aj pre rakúskych cyklistov. Batožinu si jednoducho nechajú doviezť do hotela a po ceste sa tu zastavia,“ uviedla Ľubica Riedelová, obchodná a marketingová riaditeľka Wellness Hotela Patince.

Väčší počet návštevníkov mal pozitívny dosah aj pre štátnu pokladnicu. Za prvých šesť mesiacov dosiahli podľa Národnej banky Slovenska príjmy z cestovného ruchu 924 miliónov eur, čo je na rozdiel od minulého roka o 27 miliónov eur viac.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Slovensko #turizmus