Čínsky kapitál sa začína na Slovensku presadzovať

Investičné plány Číňanov sa na Slovensku začínajú plniť. Len tento týždeň boli ohlásené dva veľké čínske projekty, ktorými sa nalieva kapitál na Slovensko. Prvou investíciou je vybudovanie fabriky na výrobu LED obrazoviek v priemyselnom parku mesta Prešov.

04.09.2015 14:00
továreň, závod, Foto:
Ďalšou veľkou investíciou popri existujúcej Honeywell bude v Prešovskom priemyselnom parku závod čínskej LEYARD EUROPE zameraný na výrobu LED obrazoviek.
debata

Druhou, že čínska korporácia GEFC China Energy Company Limited navýšila svoj podiel v slovensko-českej investičnej skupine J&T Finance na 9,9 percenta. Spoločnosť, ktorá patrí medzi najväčšie v krajine, sa zaoberá najmä finančníctvom, výstavbou infraštruktúry a energetikou. Čínska firma má získať v J&T tretinový podiel v hodnote približne 700 miliónov eur, čím sa jej investičné možnosti majú znásobiť.

Burza investície nespomalila

I napriek nedávnemu otrasu na burzách v Číne ostáva európsky trh pre čínskych investorov atraktívnym miestom pre zaujímavé projekty. Kým pred rokom 2000 bola výška čínskych investícií v EÚ takmer nulová, od začiatku nového tisícročia sa ich výška v členských štátoch vyšplhala na sumu 46 miliárd eur. Číňanov čoraz viac láka aj Slovensko a za rovnaké obdobie v domácej ekonomike investovali okolo 40 miliónov eur. Vyplýva to z najnovšej štúdie Rhodium Group and the Mercator Institute for China Studies. Za dôležitého obchodného a investičného partnera nás v nedávnom exkluzívnom rozhovore označil aj čínsky premiér Li Kche-čchiang, ktorý sa vyjadril, že „Čína na Slovensku investuje ďalšie desiatky miliónov eur“.

Najnovšiu investíciu prináša výrobca LED obrazoviek čínska spoločnosť LEYARD EUROPE. Výstavbou závodu na výrobu a montáž elektrotechnických komponentov pribudne v priemyselnom parku Záborské v Prešove viac ako sto nových pracovných miest na výrobné, riadiace, technické a obchodné pozície. Po dokončení závodu a s rozširovaním výroby sa uvažuje až s dvesto päťdesiatimi zamestnancami.

„Bezprostredne po otvorení závodu predpokladáme nábor asi 50 ľudí. Postupne po nábehu výroby máme v pláne prijať ďalších 100 až 150 zamestnancov,“ potvrdila Miroslava Romanová zo spoločnosti LEYARD EUROPE. Predbežná výška mesačnej mzdy však stále nie je známa. „Investor sa k platom vyjadril v zmysle, že určite nebudú na úrovni minimálnej mzdy alebo na úrovni priemernej mzdy v regióne. Jednoznačne ale budú vyššie a hlavne motivujúce,“ ubezpečuje tlačový referent mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

Čínsky kapitál sa derie na trh

Prešovský kraj sa v rámci Slovenska vyznačuje najvyššou nezamestnanosťou, a preto je tvorba ďalších pracovných príležitostí v regióne vítaná. Podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny dosiahla miera nezamestnanosti v tomto kraji v júli až 16,43 percenta. Nelichotivé štatistiky by mohol zlepšiť práve novopostavený závod na východe Slovenska. „Príchod ďalšieho investora do priemyselného parku Záborské je významným signálom pre zníženie nezamestnanosti v našom meste,“ vyjadrila sa primátorka mesta Prešov Andrea Turčánová, ktorá zdôraznila niekdajšiu tradíciu elektrotechnickej výroby v tomto regióne.

Plánovaná výška investície v prvej etape je 2,8 milióna eur a v druhej etape 2,2 milióna eur. Celková výška investícií by teda mala dosiahnuť 5,03 milióna eur. Očakáva sa, že primárna investícia čínskej spoločnosti LEYARD EUROPE so sebou prinesie ďalšie výhody. „Slovensko stále nie je v pozícii, aby si mohlo vyberať, aká zahraničná firma dá v menej rozvinutom regióne ľuďom prácu. Navyše, tento typ investícií má potenciál vytvoriť aj sekundárne pracovné miesta v oblasti subdodávok či logistiky,“ povedala Jana Mesárová z personálnej agentúry McROY Slovakia.

Čínsky výrobca LED obrazoviek však zďaleka nie je jedinou firmou, ktorá sa derie na slovenský trh. V minulom roku začali u nás pôsobiť čínske spoločnosti z oblasti automobilového priemyslu CSR Corporation a CASIC Hiwing Aviation General Equipment. V pláne majú ďalšiu investíciu v hodnote 110 miliónov eur, čo vytvorí viac ako tisíc pracovných miest. Číňania sa zaujímajú aj o výstavbu bratislavského obchvatu D4 a rýchlostnej cesty R7. Rovnako zvažujú investície do sklární, výroby áut či ekologických technológií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Kapitál #burzy